Μαυροβούνιο: Υπέρ της απόσχισης από τη Σερβία

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 07:56
A- A A+

Τέλος στην ένωση με τη Σερβία έδωσαν την Κυριακή οι πολίτες του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 56,3% στο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν μαζικά - σχεδόν 90% - οι ψηφοφόροι.

Το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία και το Κέντρο Παρατήρησης - δύο ανεξάρτητες οργανώσεις - ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής, μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ότι το «ναι» αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 56,3%, ποσοστό που υπερβαίνει το όριο του 55%, το οποίο είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ελάχιστο όριο για να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από τη Σερβία.

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων - σήμερα το πρωΐ- άρχισαν να πέφτουν «εορταστικοί» πυροβολισμοί και πυροτεχνήματα στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των δύο ανεξάρτητων οργανώσεων.

Ωστόσο, ο ηγέτης των υπέρμαχων της ένωσης με τη Σερβία αρνείται προς το παρόν να παραδεχθεί την ήττα.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά έως ότου επιβεβαιωθούν από την κρατική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μία αυθαίρετη εκτίμηση ομάδας παρατηρητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσει το Μαυροβούνιο» δήλωσε ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ υψηλό, φτάνοντας το 86,5% δύο ώρες πριν από το πέρας της ψηφοφορίας. Η εκλογική διαδικασία πάντως κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Το διεθνές ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα έντονο και το δημοψήφισμα επέβλεπαν περίπου 3.000 ξένοι και ντόπιοι παρατηρητές.

Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί και επισήμως το αποτέλεσμα, το Μαυροβούνιο θα κόψει οριστικά τους δεσμούς με τη Σερβία, τους οποίους διατηρούσε από το 1918 με διάφορες μορφές.

Η μικρή, ορεινή αυτή δημοκρατία της Αδριατικής έχει μόλις 650.000 κατοίκους, αλλά οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας από το Βελιγράδι υποστηρίζουν ότι θα έχει καλύτερες οικονομικές προοπτικές μόνη της, παρά σε μία «δυσλειτουργική» ένωση με τη Σερβία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή