Το 10% των νεοπλασιών είναι κακοήθη νοσήματα του αίματος, με πιο συχνά εμφανιζόμενα το λέμφωμα, τη λευχαιμία και το μυέλωμα. Σε ετήσια βάση, περίπου 4.000 Έλληνες εκδηλώνουν αιματολογικό καρκίνο και μεταξύ τους 300 παιδιά.
Ο αιματολογικός καρκίνος επηρεάζει την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του αίματος και ξεκινά κυρίως στον μυελό των οστών, όπου παράγεται το αίμα. Στις περισσότερες μορφές αιματολογικού καρκίνου, η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης κυττάρων αίματος διακόπτεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός μη φυσιολογικού τύπου κυττάρου αίματος.
Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα του αίματος είναι καρκινικά κύτταρα, τα οποία εμποδίζουν το αίμα να εκτελεί βασικές λειτουργίες, όπως η αντιμετώπιση των λοιμώξεων και η πρόληψη της σοβαρής αιμορραγίας.
Η επιστημονική έρευνα φέρνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων. Η ανοσοθεραπεία με CAR T - λεμφοκύτταρα αποτελεί επανάσταση στην Ογκολογία και την Αιματολογία, παρέχοντας θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς που δεν έχουν άλλες επιλογές.
Τα CAR - T λεμφοκύτταρα έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν συγκεκριμένους τύπους αιματολογικού καρκίνου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος. Λαμβάνεται δείγμα Τ – κυττάρων από το αίμα των ασθενών και τροποποιείται γενετικά στο εργαστήριο, προκειμένου να μπορεί να εντοπίζει συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πριν επανατοποθετηθούν στον ασθενή και όταν αυτό τελικά συμβαίνει τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Παρέχουν αποτέλεσμα με μία και μόνη χορήγηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα μείωση του κόστους χημειοθεραπείας από 55% έως 100%. Υπόσχονται, δε, μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης, καλύτερη και πιο δημιουργική ζωή.
Η θεραπεία που παρέχεται σήμερα περιλαμβάνει επιθετική χημειοθεραπεία, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, κατά τη διάρκεια και μετά τη χορήγησή της. Οι μισοί υποτροπιάζουν, έχοντας πλέον ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές. Τα CAR-T λεμφοκύτταρα παρέχουν δυνατότητα θεραπείας σε ασθενείς με περιπτώσεις με περιορισμένες επιλογές και μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης στα 70 έτη.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως, σε ετήσια βάση, υπάρχουν περίπου 44.000 νέες διαγνώσεις αιματολογικών καρκίνων στην Ευρώπη. Εκτιμούν πως με τη νέα θεραπεία μπορούν να σωθούν ετησίως 9.400 ζωές και να κερδηθούν συνολικά 300.000 έτη ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για ένα καλύτερο αύριο
Δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που η κάθε μέρα να γίνει μία καλύτερη μέρα. Μέχρι που να μην δοκιμάζεται καμία οικογένεια από την αρρώστια. Μέχρι που οι ασθένειες όπως ο διαβήτης να πάψουν να καταδυναστεύουν τη ζωή των ανθρώπων. Και ο καρκίνος να πάψει να προκαλεί τρόμο.
Με περισσότερα από επτά χιλιάδες νέα φάρμακα υπό ανάπτυξη, δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που όλοι όσοι πάσχουν από μία ασθένεια να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.