Έλληνες επιστήμονες ανακοίνωσαν την έναρξη Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικών Βιοδεικτών 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 09:21
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η Βιοπληροφορική με τη συνεργασία των επιστημών της Μοριακής Βιολογίας και της Πληροφορικής, αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο ερευνητικό πεδίο για τους επιστήμονες. Στόχος της είναι να γίνει κατανοητή η λειτουργία των πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων και των παθογενετικών μηχανισμών, έτσι ώστε, η έγκαιρη διάγνωση να οδηγεί σε στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία.

Research Center on Computational Biomarkers - RCCBm 

Με έναυσμα το νέο αυτό πεδίο εξερεύνησης ξεκίνησε η λειτουργία του μοναδικού στο είδος του Κέντρο Ερευνών με το όνομα «Research Center on Computational Biomarkers - RCCBm» (Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών) http://www.rccbm.org/.

Όπως ανακοίνωσαν στο 30 Διεθνές Συνέδριο για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, "GeNeDis 2018" (‘Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research’) με τίτλο: Health Aging and Mental Wellness in the new digital era που έγινε στο Τορόντο του Καναδά ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος που ηγείται του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου,  ο έλληνας ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ελβετίας (ΕΤΗ) και στο Global Brain Health Institute (GBHI) του Δουβλίνου, αλλά και αποδέκτης του “EIT Innovators Award 2018” από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς και ο καθηγητής Φυσικής και Επιστήμης Υπολογιστών Ηλίας Κοτσιρέας που ηγείται του Εργαστηρίου CARGO Lab του Πανεπιστημίου Wilfrid Laurier στον Καναδά το Κέντρο αυτά θα έχει την έδρα του στη Ζυρίχη της Ελβετίας και προς το παρόν μια ερευνητική Μονάδα στο Τορόντο, ενώ συζητιέται μελλοντικά και η ίδρυση μιας Μονάδας και στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, θα υποστηρίζεται από το αντίστοιχο ελβετικό Ίδρυμα και αναμένεται να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του με την έναρξη του νέου έτους, επικεντρώνοντας την έρευνά του στον εντοπισμό των σημαντικότερων βιοδεικτών που αφορούν τους μηχανισμούς εξέλιξης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση,  πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση, κ.ά. 

Αναβάθμιση της πληροφορίας και των δεδομένων

Η πρωτοβουλία αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των πηγών και της διαθεσιμότητας των βιολογικών δεδομένων προς την κατεύθυνση της Ιατρικής Ακριβείας, θα συμβάλλει στο σχεδιασμό καινοτόμων μοντέλων, βάσει ενός συνόλου παραμέτρων που προσδιορίζουν μοναδικά τον ανθρώπινο οργανισμό με ακρίβεια, και θα επιτρέψει να έχουν ακριβέστερες και πιο εξειδικευμένες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης για τον κάθε ασθενή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. 

Το κέντρο θα συνδυάζει εργαλεία Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Εξόρυξης Δεδομένων, Μοντελοποίησης, Βιοφυσικής, Βιοχημείας, Βιοπληροφορικής, Νευροπληροφορικής, ενώ τα βιολογικά δεδομένα θα αναλύονται με μεθόδους Υπολογιστικών Μαθηματικών καθώς και τη χρήση υπερυπολογιστών, ενώ θα έχει συνεργασίες με οργανισμούς υγείας, νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο στον Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη προκειμένου να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει κλινικά δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα.

Το μέλλον είναι η Ιατρική Ακριβείας 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Π. Βλάμος, στόχος του RCCBm, που βρίσκεται ένα επίπεδο πριν την Ιατρική Ακριβείας είναι να οδηγήσει του επιστήμονες στην εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή για την αναστολή νόσων που δεν γνωρίζουν ακόμη τον μηχανισμό τους με ακρίβεια, με συνέπεια η θεραπεία τους να μην είναι ακόμη εφικτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Βλάμος, προχωρεί ακόμη ένα βήμα παραπέρα ορίζοντας για πρώτη φορά μια καινούργια ερευνητική περιοχή με το όνομα «Υπολογιστικός Νευροεκφυλισμός» (Computational Neurodegeneration) για τον μεγαλύτερο όμιλο επιστημονικών εκδόσεων Springer, δημιουργώντας παράλληλα και ένα «εγχειρίδιο» καθώς όπως λέει, «Ο Υπολογιστικός Νευροεκφυλισμός ουσιαστικά βασίζεται στα Υπολογιστικά Μοντέλα Βιοδεικτών για τις νευροεκφυλιστικές νόσους ορίζοντας ένα καινούργιο πεδίο έρευνας στη Βιοπληροφορική». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή