Σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού μαχητικού

Ερευνες για τον Ελληνα πιλότο - Διεσώθη ο Τούρκος
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 16:10
UPD:21:14

A- A A+

ΚΑΤΩ από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκαν στον αέρα, δέκα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι, ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 και ένα τουρκικό (οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για αεροφωτογραφικό RF-4), στη διάρκεια ελιγμών αναχαίτισης, 21 μίλια ΝΑ της Καρπάθου. Το συμβάν έγινε γνωστό έπειτα από την πληροφορία που έδωσε ο πιλότος αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών της πτήσης 797 από Κάιρο για Βιένη.

Στην περιοχή έσπευσαν ένα Super Puma και παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται από το ελληνικό Πεντάγωνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/23/1191104.htm ότι το τουρκικό αεροσκάφος δεν είχε καταθέσει σχέδια πτήσης (παράβαση FIR Αθηνών). Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει πως ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν στις 12.48', τουρκικά αεροσκάφη «που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η σύγκρουση σημειώθηκε στον εναέριο χώρο 35 μίλια νότια της Ρόδου.

Αγνωστη παραμένει, μέχρι στιγμής, η τύχη των Ελληνα πιλότου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εκπομπή σήματος εγκατάλειψης, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης.

Ο Τούρκος πιλότος περισυνελέγη σώος από τουρκικό εμπορικό πλοίο, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ κατά το ελληνικό Πεντάγωνο από το εμπορικό πλοίο -σημαίας Παναμά- «Γκάζ Σέντσιουρι» της εταιρείας Γιαναμάρου, ιαπωνικών συμφερόντων. Οπως επίσης έγινε γνωστό ο τούρκος πιλότος υποσμηναγός Χαλί Ιμπραχίμ Οζντεμιρ αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ελληνικό Super Puma και παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο.

Σε συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, ναυάρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, βρίσκεται ο τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός», σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως. Στην Αθήνα επιστρέφει από το Ελσίνκι, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό.

O Φιλανδός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επικοινώνησε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για το σημερινό συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Σοκ και δέος προκαλεί η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή, και πρόσθεσε: «Είναι πρωτοφανές. Να ευχηθούμε ότι θα υπάρξει από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σύνεση και ότι θα σταματήσει η όξυνση, και από πλευράς ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να σταματήσει το αμήχανο χαμόγελο και η παγωμένη αντίληψη για το πώς αντιδρά κανείς στην εξωτερική πολιτική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή