Συσκευή έγκαιρου εντοπισμού κρίσεων επιληψίας

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 19:36
UPD:19:36
www.livassured.com
A- A A+

Τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού του 85% των σοβαρών νυχτερινών κρίσεων επιληψίας έχει ένα νέο βραχιόλι υψηλής τεχνολογίας το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ολλανδία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από άλλες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. Ο απρόσμενος θάνατος από κρίση επιληψίας (SUDEP) αποτελεί σοβαρό παράγοντα θανάτου σε άτομα με επιληψία. Άτομα με διανοητικά προβλήματα και «σκληρές» περιπτώσεις επιληψίας, ανθεκτικές σε μεθόδους θεραπείας, ενδεχομένως να διατρέχουν 20% κίνδυνο να πεθάνουν από αυτήν.

Αν και υπάρχουν αρκετές τεχνικές, πολλές κρίσεις εξακολουθούν να διαφεύγουν της προσοχής. Ερευνητές του ΤU/e (Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν), του SEIN (ίδρυμα για οργανώσεις και ιδρύματα σχετικά με την επιληψία στην Ολλανδία), του UMC Utrecht, του κέντρου επιληψίας Kempenhaeghe και του Epilepsy Fund, καθώς και εκπροσώπων ασθενών και της LivAssured, ανέπτυξαν το Nightwatch και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμής του στο Neurology. Αυτό που κάνει είναι να εντοπίζει δύο βασικές ενδείξεις επιληπτικών κρίσεων: Αφύσικα ταχύ χτύπο καρδιάς και ρυθμικές απότομες κινήσεις. Εάν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, στέλνει ασύρματα συναγερμό σε νοσηλευτές.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το βραχιόλι σε 28 ασθενείς επιληψίας με διανοητικά προβλήματα, για 65 νύχτες ανά ασθενή κατά μέσο όρο. Το αποτέλεσμα ήταν εντοπισμός του 85% των σοβαρών κρίσεων και του 90% των πλέον σοβαρών. Ενδεικτικά, η παρούσα μέθοδος, ένας αισθητήρας στο κρεβάτι, έδωσε ένδειξη στο 21% των σοβαρών κρίσεων. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το Nighwatch λειτουργεί καλά και είναι κατάλληλο για χρήση σε ενηλίκους, ενώ εκτιμάται πως θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των περιστατικών SUDEP κατά τα 2/3, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ταχύτητα αντίδρασης των νοσηλευτών.

Προτεινόμενα για εσάς