Ευθ. Λέκκας: Πιθανός μετασεισμός έως 5,8 Ρίχτερ - «Ακτινογραφία» των ζημιών στο Συντονιστικό

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 17:39
UPD:18:17
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

«Αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και έναν μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από έναν μήνα», πρόσθεσε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, η Ζάκυνθος άντεξε.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλήματων από τον σεισμό που έλαβε χώρα στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. «Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, αντεπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. Όσον αφορά την παραλία του «Ναυαγίου», πάνω από την οποία ο κ. Λέκκας πέταξε με ελικόπτερο, ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Στο μεταξύ, σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. 

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής.

Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης. Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου. 

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εαν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού έχουν καταγραφεί ένας μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, περίπου 15 δονήσεις από 4 έως 4,9 Ρίχτερ, καθώς και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή