Περιορισμοί υποψηφίων κατά την προεκλογική περίοδο

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 20:36
A- A A+

Στις 14 Ιουνίου αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Με μια σειρά εγκυκλίων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, το ΥΠΕΣΔΔΑ καθορίζει τους κανονισμούς της εκλογικής διαδικασίας όσον αφορά στις εκλογικές δαπάνες, τη διαχείριση των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων, του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο και άλλες.

Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και οι κάθε είδους παροχές των συνδυασμών και των υποψηφίων από:

- Φυσικά πρόσωπα που είναι οφειλέτες του οικείου ΟΤΑ για ποσό άνω των 3.000 ευρώ

- ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδρύματα

- ΟΤΑ κάθε βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών

- Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καθώς και συζύγους και κατιόντες αυτών.

- Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι υπάλληλοι των οικείων ΟΤΑ ή των αντιστοίχων νομικών προσώπων τους δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των συνδυασμών και των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από το ίδιο φυσικό πρόσωπο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ για τους συνδυασμούς, και τα 500 ευρώ για τους υποψηφίους.

Για τους δημοτικούς συνδυασμούς επιτρέπεται η σύσταση ενός εκλογικού κέντρου.

Για τους νομαρχιακούς συνδυασμούς επιτρέπεται η σύσταση μέχρι τριών εκλογικών κέντρων.

Απαγορεύεται η ανάρτηση ή επικόλληση αεροπανώ, πανώ, αφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, πέραν των χώρων που θα οριστούν για τους σκοπούς αυτούς. Απαγορεύεται η διακίνηση ένθετων φυλλαδίων και λοιπού προεκλογικού υλικού, μέσω του Τύπου γενικά, καθώς και των υπηρεσιών δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ, των επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας της ΝΑ ή του οικείου δήμου. Ωστόσο, δεν εμποδίζονται οι συνδυασμοί να διακινούν το σχετικό υλικό στο χώρο του εκλογικού τους κέντρου ή δια χειρός σε άλλους χώρους ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών, Διαδικτύου κ.λ.π.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή