Δέσμευση της Ε.Ε. στη Συμφωνία των Παρισιών ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 22:19
UPD:22:34
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Την ανάγκη δέσμευσης στη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, καλώντας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του ορίου αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, παραπέμποντας μάλιστα, στις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις.

Τονίζουν δε, ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους μακροπρόθεσμους στόχου της Συμφωνίας των Παρισιών και ζητούν ενημέρωση για το ύψος των συνεισφορών, οι οποίες στοχεύουν στη γεφύρωση του χάσματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθαρίζουν ότι αν η συμφωνία μεταξύ ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αύξηση των στόχων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 45% έως το 2030, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώξει μείωση κατά 55%.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, παράλληλα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ανάλογος με τις διεθνείς δεσμεύσεις, ενώ το μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα πρέπει να θέτει το κλίμα και την ενέργεια στο επίκεντρο των ανησυχιών, αυξάνοντας το μερίδιο των δαπανών για το κλίμα κατά 20% - 30%.

Η Ε.Ε. τέλος, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν ειδικό και αυτόματο ευρωπαϊκό μηχανισμό δημόσιας χρηματοδότησης, ο οποίος θα παρέχει πρόσθετη και κατάλληλη υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή