Παγκόσμιο Συμπόσιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους Δελφούς

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 16:24
A- A A+

Ενα μεγάλο παγκόσμιο συμπόσιο επιστημόνων και ακαδημαϊκών στους Δελφούς, (1-6/7), με θέμα την "Πολιτιστική Αμφικτυονία 2006" και ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Κύπρο και την Δημοκρατία (20-23/7), με την ευκαιρία της «μαύρης επετείου» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σηματοδοτούν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι έχει καταθέσει στον αρμόδιο επίτροπο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόταση για θεσμοθέτηση ετήσιας συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού στους Δελφούς.

Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια, ώστε όλο το πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κέντρου Δελφών να χρηματοδοτείται στο εξής από το Γ' Κ.Π.Σ.

Η διεθνής Συνάντηση για την "Πολιτιστική Αμφικτυονία 2006", τίθεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων που θα ανεβούν φέτος στους Δελφούς ( 1-14/7) είναι σε διασκευή, η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με μικρούς Τούρκους μαθητές της Α', Β' και Γ' δημοτικού από τη σεισμόπληκτη περιοχή του Ισμίτ, στη Νικομήδεια και οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, με μαθητές του δημοτικού σχολείου των Δελφών, (6/7).

Ακόμα, ενδέχεται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν ,η άφιξη του αμερικανού ηθοποιού Αλ Πατσίνο.

Το πρόγραμμα αρχίζει την 1η/7 με το Εθνικό Θέατρο που ανεβάζει «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, συνεχίζει με τους Νένα Βενετσάνου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Λάκη Παπά σε μελοποιημένα έργα Ελλήνων ποιητών (2/7), τη σκυτάλη παίρνει ο Ρώσος σκηνοθέτης Αnatoli Vasilief, με την Ομήρου Ιλιάδα (3/7), ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς με μια παράσταση από αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (4/7), το βρετανικό Floodtide Theatre, με «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του Νομπελίστα Σίμους Χήνι και σκηνοθεσία της Ελεν Ηστμαν (5/7), μια παράσταση σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου βασισμένη στο ποίημα του Σταύρου Βαβούρη, «Οι Ατρείδες της Φωτιάς και της Σιωπής».

Τέλος, η Χορωδία «Αδούλωτη Κερύνεια» (20/7), ο Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση «Λυσιστράτη» (22/7) και συναυλία με την Ορχήστρα Θεοδωράκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς