Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στις δραστηριότητές της στην Ανατ. Μεσόγειο

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 11:31
UPD:11:36
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρέμβει στις δραστηριότητές της στην Ανατολικό Μεσόγειο, διεμήνυσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τις πρόσφατες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Ανατολικό Αιγαίο».

Ο Χουλούσι Ακάρ ήταν αυτός ο οποίος το Σάββατο ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τη φερόμενη παρενόχληση «Μπαρμπαρός» από ελληνική φρεγάτα, μιλώντας για «υποθετικές γραμμές τις οποίες οριοθετούν από μόνοι τους οι Έλληνες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι κανένα σχέδιο δεν είναι δυνατό στην Ανατολική  Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Ψευδοκράτους.  

 Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη Πέτρο Μαυροειδή, στον οποίο υπενθύμισε την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι.

Συγκεκριμένα, με αφορμή «τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας», ο κ. Ακσόι σημείωσε πως ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα για τις τουρκικές απόψεις και προειδοποιήσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο κ. Ακσόι.

Nωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τονίσει πως «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή