«Κατηγορώ»

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 18:24

A- A A+

«Οι ισχυροί κάνουν ό,τι θέλουν, και δυστυχώς οι αδύναμοι ό,τι μπορούν. Αν ίσχυε το κράτος δικαίου η αμερικανική κυβέρνηση θα είχε ήδη καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, και μάλιστα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης θα της είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου. Κάτι τέτοια δεν αγγίζουν την αμερικανική κυβέρνηση που δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει καμία διεθνή σύμβαση, πολύ περισσότερο αυτή της Γενεύης. Στις μέρες μας το κράτος δικαίου δεν ισχύει για τους δυνατούς, αλλά μόνο για τους αδυνάτους».

Τάδε έφη ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, ο Νόαμ Τσόμσκι (φωτογραφία), που θα ανοίξει σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Συνεδρίου που οργανώνεται στο Ηράκλειο από το Δήμο και τον τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Οταν κάθε χρόνο στην Αφρική πεθαίνουν 6 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της άρνησης του Μπους να διευθετήσει τα χρέη των αφρικανικών χωρών προς τον αναπτυγμένο κόσμο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι κρίσεις, σφαγές και όλα τα άλλα διευθετούνται σε αφρικανικές χώρες, μόνο όταν οι ΗΠΑ έχουν πολιτικό κέρδος».

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κόσμο, επισήμανε: «Να θυμάστε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν κηρύχθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τότε απλά επανακηρύχθηκε, όλα είχαν ξεκινήσει από την εποχή της προεδρίας Ρήγκαν που αποτελεί τον μέντορα των σημερινών κρατούντων στις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είχε προαναγγελθεί με χιλιάδες νεκρούς στην Κεντρική Αμερική, την Αφρική και το Λίβανο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σήμερα σαν να "παίζει" τον Χίτλερ. Μιλάει για το φόβο της τρομοκρατίας από τους άλλους, αλλά όχι για την κρατική τρομοκρατία. Κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως εμφανίζονται τα πράγματα, τα εγχειρίδια κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, σίγουρα προέρχονται από αυτά των Ναζί. Πιστεύω ότι για τους ιθύνοντες στις ΗΠΑ δεν είναι προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά άλλα πράγματα όπως η εισβολή στο Ιράκ, χώρια που η δράση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι η ίδια που προκαλεί τέτοια φαινόμενα. Κατά τη γνώμη μου μετά την εισβολή στο Ιράκ αυξήθηκε ο τρόμος περισσότερο. Στο Ιράκ δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά υπήρχαν τρόποι ανάπτυξης τέτοιων όπλων πριν την εισβολή. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, τότε, τα είχαν αποσυναρμολογήσει, οι ΗΠΑ τους απομόνωσαν, εισέβαλαν στο Ιράκ, όπλα δεν βρήκαν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι που ίσως τους ξέρουμε, αυτά τα όπλα που οι ΗΠΑ και η Αγγλία είχαν προμηθεύσει στο φίλο τους Σαντάμ, τα άρπαξαν, τα λεηλάτησαν και άγνωστο πού τα έχουν διασπείρει ανά τον κόσμο».

Ο Αμερικανός διανοητής ρωτήθηκε για την απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος, αλλά και για το αν η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει τη δική της ηθική παγκόσμια. «Σήμερα, η πιο δυναμική περιοχή του κόσμου απ' όλες τις απόψεις είναι η Ασία, πρωτίστως δε η Κίνα. Η Ευρώπη είναι επίσης ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο που οι ΗΠΑ δεν το καλοβλέπουν. Τι συμβαίνει; Οι ΗΠΑ βλέπουν να χάνουν γενικώς εξουσία ή αυτή να διακυβεύεται, έστω όπως για παράδειγμα στους πετρελαϊκούς πόρους της Ασίας. Από την άλλη οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξάνουν για επιθετικές δράσεις ώστε να καλύψουν το οικονομικό κενό που νιώθουν να υφίστανται. Σε λίγα χρόνια, για παράδειγμα, δεν θα έχουν ανάγκη από βάσεις σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα εδώ στην Κρήτη αυτή της Σούδας. Θα επιτίθενται από το διάστημα...

Θυμηθείτε στην Αρχαία Ελλάδα ποιος ήπιε τελικά το κώνειο; Αυτός που δίδασκε τις αξίες ή η ανήθικη εξουσία; Δυστυχώς, είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο διαπαιδαγώγησης στην υποτέλεια. Το αντιπυρηνικό κίνημα μέχρι τη δεκαετία του '90 ήταν ισχυρό και υποχρέωνε τον Ρήγκαν και τον Γκορμπατσόφ ακόμη και τον πατέρα Μπους να το λαμβάνουν υπόψη και να προχωρούν σε κινήσεις μείωσης των πυρηνικών όπλων. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν, και οι υποτελείς δεν θα πρέπει να έχουν καμία δύναμη να αντιτάξουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή