Εβδομάδα Ελλάδας-ΗΑΕ: Δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 15:12
UPD:15:12
A- A A+

Της Αγγελικής Κοτσοβού

[email protected]

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικοί πολιτισμοί Ανατολής και Δύσης, δύο χώρες με μακρά ιστορία. Με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη των διμερών σχέσεων και την προώθηση της πολιτιστικής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα τα εγκαίνια της Πολιτιστικής Εβδομάδας Εμιράτων-Ελλάδας, μιας εβδομάδας που περιλαμβάνει πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στις οπτικοακουστικές παραγωγές.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα, που διαρκεί έως τις 26 Οκτωβρίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Zayed των ΗΑΕ.

NAFTEMPORIKI.GR

Η «Πολιτιστική Εβδομάδα Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» άνοιξε με εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, στο χαιρετισμό του εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ανέφερε ότι είναι χαρά για τη χώρα και το υπουργείο να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο σε θέματα πολιτισμού τηλεόρασης και κινηματογράφου, αλλά και σε θέματα εκπαίδευσης. Ο κ. Φλωρεντής χαρακτήρισε την πολιτιστική εβδομάδα ως την απαρχή για τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, Μοχάμεντ αλ Ραϊσι, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να μοιραστούμε τον πολιτισμό μας με αυτόν της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για δύο χώρες με μακρά ιστορία. Σημείωσε ότι ο πολιτισμός είναι από τα βασικά στοιχεία πέρα από τα ήθη και τα έθιμα, που χαρακτηρίζουν μια χώρα, και η Ελλάδα ως χώρα με έναν από τους πιο παλιούς πολιτισμούς, το γνωρίζει. «Ο πολιτισμός και η εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πρόοδο των εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά και κλείνοντας κάλεσε το κοινό με αφορμή εμπορικά και αθλητικά γεγονότα τα οποία αναμένεται να διεξαχθούν στα ΗΑΕ, να επισκεφθούν τη χώρα και να γνωρίσουν από κοντά τα ήθη και τα έθιμά της, τον πολιτισμό της και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται σε επίπεδο τεχνολογίας.

NAFTEMPORIKI.GR

Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Εβδομάδας Εμιράτων-Ελλάδος περιλαμβάνουν την πρώτη κοινή έκθεση ζωγραφικής μεταξύ της νεαρής καλλιτέχνιδας των ΗΑΕ, Μαϊσούν αλ Σάλεχ, και του Έλληνα καλλιτέχνη Χρήστου Αντωναρόπουλου. Παράλληλα, περιλαμβάνουν την πρεμιέρα της εμιρατινής ταινίας «Shabab Sheyab» -μια ταινία σε συνεργασία με τις εταιρείεςImage nation Άμπου Ντάμπι και Tanweer- που θα προβληθεί σε μία από τις κινηματογραφικές αίθουσες στην Aθήνα,  διαλέξεις με θέμα τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τέχνης των Εμιράτων, καθώς και την ιστορία του πολιτισμού της χώρας και την προβολή ταινιών μικρού μήκους και έκθεσης φωτογραφιών για τον ιδρυτή των ΗΑΕ, τον αείμνηστο σεϊχη Ζαγιέντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί Έτος Ζαγιέντ, προς τιμήν της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή και πρώτου προέδρου, σεϊχη Ζαγιέντ Μπιν Σουλτάν Αλ-Ναχαγιάν, ο οποίος απεβίωσε το 2014.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή