Πολωνία: Νικη του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές δείχνει exit poll

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 22:50
UPD:22/10/2018 08:56
REUTERS/AGENCJA GAZETA

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos δείχνει ότι το συντηρητικό κόμμα PiS κερδίζει το 32,3% των ψήφων για τα μέλη της επαρχιακής συνέλευσης, έναντι 24,7% που φέρεται να λαμβάνει ένας συνασπισμός κεντρώων κομμάτων.

A- A A+

Το κυβερνών ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας έχει εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην επαρχιακή συνέλευση στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα, σύμφωνα με exit poll.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos δείχνει ότι το συντηρητικό κόμμα PiS κερδίζει το 32,3% των ψήφων για τα μέλη της επαρχιακής συνέλευσης, έναντι 24,7% που φέρεται να λαμβάνει ένας συνασπισμός κεντρώων κομμάτων.

Ο κεντρώος Ραφάλ Τρζασκόφσκι, υποψήφιος για τη δημαρχία της Βαρσοβίας, δείχνει να κερδίζει την εκλογική κούρσα έναντι του Πάτρικ Γιάκι, υποψηφίου του PiS.

Οι Πολωνοί προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε ένα κλίμα έντασης μεταξύ των συντηρητικών, που βρίσκονται στην εξουσία και οι οποίοι θέλουν να εδραιώθούν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, και της κεντρώας αντιπολίτευσης σχετικά με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προκαλούν ανησυχία και στην Ευρώπη.

Οι εκλογές αυτές, οι πρώτες μετά το φθινόπωρο του 2015, διεξάγονται επτά μήνες πριν τις ευρωεκλογές και έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

EURONEWS

«Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για ένα τεστ για τα βασικά κόμματα, που θα παιχτεί στις μεγάλες πόλεις και σε επίπεδο περιφερειακών συμβουλίων», εκτίμησε ο πολιτικός επιστήμονας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών Στάνισλάου Μότσεκ.

Αν και τα παραδοσιακά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα στις περιφερειακές εκλογές (μέσα μαζικής μεταφοράς, μόλυνση κτλ) δεν έλειψαν από την προεκλογική εκστρατεία, οι βασικοί υποψήφιοι επικέντρωσαν την προσοχή τους και στα μεγάλα, εθνικά διακυβεύματα.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έδωσε στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές ένα επιθετικό βίντεο στο οποίο προειδοποιεί τους Πολωνούς ότι αν οι περιφερειακές αρχές παραμείνουν στα χέρια των φιλελεύθερων, υπάρχει κίνδυνος να έρθουν στην Πολωνία μετανάστες, πηγή κάθε είδους βίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή