Υπόθεση Κασόγκι: Αλλαγή στάσης από Τραμπ, υπό την πίεση διεθνούς κατακραυγής

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 07:36
UPD:07:41
EPA/MIKE THEILER / POOL
A- A A+

Οι ξεκάθαρες δηλώσεις από ΟΗΕ, Βερολίνο, Παρίσι και συνολικά Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η εξήγηση του Ριάντ στην υπόθεση Κασόγκι είναι κάθε άλλο παρά πειστική, αλλά και οι πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναγκάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει ρότα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις με τη δήλωσή του ότι θεωρεί την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας  αξιόπιστη, κάνοντας μάλιστα για ένα «πολύ καλό πρώτο βήμα». που οδηγεί πολύ κοντά στη «λύση ενός μεγάλου προβλήματος».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, σε προεκλογική εκδήλωση Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή στη Νεβάδα, αν και επανέλαβε τα περί καλού πρώτου βήματος, είπε πως ούτε ο ίδιος είναι απολύτως ικανοποιημένος με τις σαουδαραβικές εξηγήσεις και ζήτησε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις. 

«Όχι δεν είμαι ικανοποιημένος μέχρι να βρούμε την απάντηση» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ριάντ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη με τη σορό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. «Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Αλλά θέλω να πάρω απαντήσεις» πρόσθεσε. 

Κανείς δεν μπορεί βέβαια να είναι σίγουρος για πόσο η μεταστροφή αυτή θα κρατήσει, πόσο μάλλον εάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις. Οι δηλώσεις του Τραμπ από τις 2 Οκτωβρίου έχουν κινηθεί μεταξύ προειδοποιήσεων για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» έως συμφιλιωτικές φιλοφρονήσεις προς τον «πολύτιμο σύμμαχο» της Σαουδικής Αραβίας. 

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει με κάθε τρόπο να σώσει τη συμφωνία για πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ. δολαρίων στο Ριάντ. Έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες ημέρες ότι δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και δεν θέλει να τη θέσει σε κίνδυνο. Έχει επίσης αναγνωρίσει την σχέση αλληλεξάρτησης με το βασίλειο Σαούντ, σε τομείς που εκείνονται από το πετρέλαιο έως τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή