Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η χθεσινή πρώτη εμφάνιση του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω», δεν επιβεβαίωσε τη μάλλον «χαλαρή» εκτίμηση που επικρατούσε στο Μαξίμου, με την εξαίρεση ενός συνεργάτη του πρωθυπουργού που γνωρίζει τον κ. Κοτζιά πολύ καλά, ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα κινηθεί σε «ρηχά νερά» και δεν θα δώσει συνέχεια στην κόντρα του με τον κ. Καμμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η προσπάθεια του Μαξίμου να μειώσει τον κ. Κοτζιά αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός του έδωσε το δικαίωμα να παραιτηθεί για να μην τον απομακρύνει ο ίδιος από την κυβέρνηση, καταρρίπτεται από την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών. «Κάποιος που συμφωνεί να παραιτηθεί και να μην απολυθεί, δεν γράφει εννέα σελίδες επιστολή» λένε πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, συμπληρώνοντας ότι «αισθάνεται υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό να μιλήσει».
Ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται από πρόσωπα του περιβάλλοντός του θιγμένος από τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί κακοδιαχείρισης των απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κυρίως από την επιλογή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να τον αφήσει ακάλυπτο ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Σε ερώτημα της «Ν» αν ο ίδιος προτίθεται να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του, εφόσον δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας, οι συνεργάτες του κ. Κοτζιά απαντούν ότι την ευθύνη της δημοσιοποίησης μίας επιστολής την έχει πάντα ο αποδέκτης…
Το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς άνοιξε από την πρώτη στιγμή τα χαρτιά του, βάλλοντας όχι μόνο κατά του κ. Καμμένου, όταν προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει το θέμα της διαχείρισης των «μυστικών κονδυλίων», αλλά και κατά του Μαξίμου όταν ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησής του, τον βάζει από εδώ και στο εξής στο μικροσκόπιο του Μαξίμου.
Η χθεσινή συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω» θα έχει συνέχεια για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Όπως έχει γίνει γνωστό, τη Δευτέρα θα μιλήσει στο Ηράκλειο σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω», ενώ προγραμματίζει δύο ακόμα παρεμβάσεις, μία στην Κομοτηνή στις 25/10 και μία στην Αθήνα, με θέμα τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 5/11.
Μυστικά κονδύλια και ψήφος εμπιστοσύνης
Βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι η κυβέρνηση να μην εγκλωβιστεί στο θέμα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, που πλήττει ευθέως το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα και να προσπαθήσει να κάνει στροφή στην οικονομία, προσβλέποντας σε πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση θετικών μέτρων, η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή κλπ.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν είναι εύκολη. Η αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων μετά τις αλληλοκατηγορίες στο υπουργικό συμβούλιο, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας συνεχίζουν τις διαρροές κατά Κοτζιά αφήνοντας αιχμές ότι με τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών πλήρωνε Σκοπιανούς δημοσιογράφους και η παραπομπή της συζήτησης στο τι γινόταν με τα μυστικά κονδύλια πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια, δίνει πολιτικό χρόνο, αλλά δεν λύνει το ζήτημα.
Στελέχη του Μαξίμου φοβούνται ότι αν ο κ. Κοτζιάς αναλάβει, όπως έχει πει, πρωτοβουλία εντός Βουλής για κατάθεση διάταξης που θα αφορά τον υποχρεωτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των απόρρητων κονδυλίων των υπουργείων, όπως συμβαίνει σήμερα για το ΥΠΕΞ με νόμο που πέρασε ο ίδιος το 2017, η αντιπολίτευση θα σπεύσει να τη στηρίξει, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, όπως λέγεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε κινήσεις που θα επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και μία από αυτές λέγεται ότι είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπου οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι αφενός θα ακυρώσει τα νέα προεκλογικά σενάρια και θα μειώσει το κλίμα αποσταθεροποίησης που επικρατεί και αφετέρου θα αναγκάσει όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κοτζιά αλλά και του κ. Καμμένου, να δεσμευτούν εκ νέου στη στήριξη της κυβέρνησης.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει και πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα αντιμετωπιστούν και οι αντιδράσεις που έχουν αρχίσει και εμφανίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αμέριστη στήριξη στον Πάνο Καμμένο, όχι μόνο προς τον κ. Τσίπρα, τον κ. Παππά και τους επιτελείς του Μαξίμου αλλά και προς τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σκουρλέτη που πήραν αντίστοιχες θέσεις, προς έκπληξη πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.