Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου ανοίγει τις πόρτες για τον Κήπο των ήχων

Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 10:15
christos tolis
A- A A+

«Βήματα αντηχούν μέσα στη μνήμη, να πηγαίνουν στον διάδρομο που δεν επήραμε, κατά τη θύρα που δεν την ανοίξαμε ποτέ και βγάζει στον ροδόκηπο. Έτσι τα λόγια μου αντηχούν μες στο μυαλό σου».

Τ.Σ. Έλιοτ

Μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, μέσα από τον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου μάς μεταφέρει σε έναν κήπο που κατοικείται από ήχους, με την παράσταση «REM/ κήπος», που παρουσιάζεται στο θέατρο Σφενδόνη, από τις 4 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή [Μακρή 4 - Μακρυγιάννη].

CHRISTOS TOLIS

Τέσσερις ηθοποιοί οδηγούν τον θεατή μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, στον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας. Μολονότι θέατρο, η παράσταση είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστούν οι ήχοι.

Πολλοί αντίλαλοι και πολλές φωνές κατοικούν αυτόν τον κήπο. Η δραματουργία και το μουσικό- ηχητικό σύμπαν αυτής της παράστασης, σαν μια σειρά επικλήσεων στον πρώτο μας κόσμο, πλέκονται σ’ ένα αδιαίρετο σύνολο.

Η Άννα Κοκκίνου μας έχει πει για την παράσταση

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της παράστασης;

«Ένα ταξίδι στην Ανατολική Θράκη, στην πατρίδα του Βιζυηνού, τη Βιζύη. Ο κήπος του σπιτιού του Βιζυηνού, που είδα ένα βράδυ. Αυτή η εικόνα συνδυάστηκε -με όχι εντελώς τυχαίο τρόπο- με έναν κήπο στο Κάιρο, έναν κήπο από την παιδική μου ηλικία».

CHRISTOS TOLIS
Ποια συστατικά συνθέτουν την παράσταση;

«H παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα από σημαντικά λογοτεχνικά έργα, όπως και πλάνα από κορυφαία αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, τα οποία αγαπώ και με έχουν καθορίσει. Έχουμε προσπαθήσει να λειτουργήσει όλο αυτό το υλικό -κείμενα, ήχοι, προβολές- σαν συνειρμοί, σαν ένας οδηγός που μεταφέρει το πρόσωπο στον “κήπο”».

Για τι μιλάει αυτό το συνονθύλευμα κειμένων και κινηματογραφικών θραυσμάτων;

«Η παράσταση είναι μία αναζήτηση του κεντρικού προσώπου για το πώς μπορεί να επεκτείνει τα όρια της πραγματικότητας προς το όνειρο και τη φαντασία, στην πλευρά αυτή του εαυτού μας και της ζωής, στην οποία δεν δίνουμε μεγάλη βάση, χάριν της πραγματικότητας, της ανάγκης και της χρησιμότητας. Πρόκειται για το ποιητικό και ονειρικό κομμάτι της ζωής, το οποίο είναι απολύτως υπαρκτό και απτό. Η λειτουργία της ζωής είναι ποιητική. Όλα γύρω μας είναι ποιητικά. Εμείς μόνο λειτουργούμε σαν πλάσματα που πρέπει να κάνουμε μόνο “χρήσιμα” πράγματα και να έχουμε συγκεκριμένα υλικά οφέλη από αυτά».

CHRISTOS TOLIS
Πού οδηγούν τον θεατή οι ηθοποιοί του έργου;

«Στον κήπο! Σε αυτή την πλευρά της ζωής που σας έλεγα πριν. Αυτό γίνεται μέσα από μία ρωγμή στον χρόνο. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα στον χρόνο. Πρέπει κανείς να πάει πίσω. Και όπως λέει και ο Έλιοτ: “Ο χρόνος ο παρών κι ο παρελθών χρόνος ίσως κι οι δυο να ’ναι παρόντες στον μέλλοντα χρόνο, κι ο παρελθών χρόνος να κλείνει μέσα του τον μέλλοντα”. Το παρελθόν σε οδηγεί στο μέλλον. Για να ανακαλύψεις το μέλλον, πρέπει να ανακαλύψεις το παρελθόν».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου, δραματουργία: Νίκος Φλέσσας, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου, σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης, κοστούμια: Ιωάννα Γιακουμάκη-Γρίβα,  Δημήτρης Ταμπάκης, φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη, μάσκες: Μάρθα Φωκά, ηχητικός Σχεδιασμός: Στέλιος Γιαννουλάκος, video projection: Γιάννης Ντουσιόπουλος, τεχνική υποστήριξη: Χρήστος Τόλης, βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροντέσκου,  Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου.

Παραστάσεις: Σάββατο στις 6.30 μ.μ. και Κυριακή στις 9 μ.μ.
Διάρκεια: 70΄ λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό & ανέργων

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς