ΠΓΔΜ: «Καλό σημάδι η συνέχιση της συζήτησης στη Βουλή»

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 13:36
UPD:13:38
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/
A- A A+

Τρίτη μέρα η σημερινή για τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται. Το γεγονός ωστόσο και μόνο ότι η συζήτηση συνεχίζεται, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δίνει στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση τη δυνατότητα ενός συμβιβασμού.

«Η διεθνής κοινότητα πιέζει επίσης για συμβιβασμό, προκειμένου οι δύο πλευρές να ψηφίσουν τη συμφωνία. Εκτιμώ ότι το γεγονός πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη προσφέρει στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση μία ευκαιρία να φθάσουν σε συμβιβασμό στην ψηφοφορία για τη συμφωνία», σχολιάζει στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Ibna) ο πολιτικός αναλυτής στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι.   

Συνεχείς εκκλήσεις για συμβιβασμό απευθύνει τις δύο τελευταίες ημέρες και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ωστόσο επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φάτος Ρουσίτι, η κατάσταση παραμένει ακόμη ασαφής και το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από τα τέλη της εβδομάδας.

«Τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα περί τα τέλη της εβδομάδας. Εάν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ψήφοι, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Ειδεμή, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η  συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή