Γ. Παπανδρέου: Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 12:20
UPD:18:25

O κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές διακινδυνεύουν να χάσουν μία ιστορική ευκαιρία να φέρουν τους πολίτες της Ε.Ε. εντός της δημοκρατικής διαδικασίας.

A- A A+

Μια πιο ανοιχτή προς τους πολίτες διαδικασία ανακήρυξης του υποψηφίου του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ας μη χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να εντάξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στη δημοκρατική διαδικασία», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες της Ε.Ε. να επιλέξουν τους ηγέτες τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προκαλούσε μια δυναμική συζήτηση σε όλα τα κράτη-μέλη και θα αντέκρουε τα επιχειρήματα των λαϊκιστών ότι το σύστημα μας είναι αντιδημοκρατικό», συμπληρώνει.

Όπως προσθέτει, «στις Ευρωεκλογές του 2014, εμείς οι σοσιαλιστές, συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στη λεγόμενη διαδικασία των Spitzekandidat όπου κάθε πολιτική οικογένεια στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει έναν δικό της υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής. Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα που δημιούργησε προηγούμενο από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σεβάστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας και συμφώνησε να τοποθετήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - τον Spitzenkandidat του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις Ευρωεκλογές - στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής». 

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μπορεί και πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία για την επιλογή του δικού του Spitzenkandidat υιοθετώντας προκριματικές με συμμετοχή και ψηφοφορία όλων των μελών και των φίλων των εθνικών μας κομμάτων».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή