«Ναι» στις αμερικανικές βάσεις από τη βουλγαρική βουλή

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 17:44
A- A A+

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προβλέπει εγκατάσταση των αμερικανικών «στρατιωτικών διευκολύνσεων κοινής χρήσεως» στη βουλγαρική επικράτεια, όπου θα εξασκούνται εναλλασσόμενες αμερικανικές ταξιαρχίες με μάχιμο δυναμικό 2.500 ανδρών.

Εκ μέρους των «ανταρτών» του κυβερνώντος κόμματος, ο καθηγητής Αντρέι Πάντεφ δήλωσε, ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώνουν "ενοίκιο" ζημιώνει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Ο Βούλγαρος διοικητής στις αμερικανικές βάσεις θα «κάνει κουμάντο» μόνο στις καθαρίστριες, υποστήριξαν άλλοι βουλευτές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν επανέλαβε ότι η κοινή χρήση θα έχει σημαντικά οφέλη για τον εκσυγχρονισμό και την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, καθώς και την εμπέδωση της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι βάσεις δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών, δήλωσε ο κ. Κάλφιν, ενώ άλλοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας διαβεβαίωσαν ότι στην επικράτεια της Βουλγαρίας δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή