Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 18:16
UPD:18:20
EPA/ANDREAS MANOLI
A- A A+

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες στην Κύπρο», αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου, επισημαίνοντας ότι είναι σε θέση να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων με ουσιαστικά βήματα.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτές τις γεωτρήσεις μας στις θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας της Βόρειας Κύπρου, με πρόσκλησή της , δηλαδή γύρω από το νησί».

«Έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανένα, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο φυσικός πλούτος», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανένα ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε και των Τουρκοκύπριων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητούν πώς θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

«Είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να ζήσει με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με ίσο τρόπο την οικονομική και πολιτική εξουσία στο νησί. Τώρα είμαστε σε αναζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας βασισμένη στη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα και οι προηγούμενες προσπάθειες με το σχέδιο Ανάν δεν πέτυχαν. Πλέον αναζητούμε πώς να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις. Δεν έχει νόημα να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει με όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πολύ καλά τι θα διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή