Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Τη βεβαιότητα ότι είναι εξασφαλισμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση, έσπευσαν να εκφράσουν χθες στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στην ΕΡΤ και ειδικότερα από την επανάληψη της… δέσμευσης ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή.
Η καταγραφή της πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας που προκαλούν τα «πολιτικά μονόπρακτα» της κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν οι προεκλογικές ανάγκες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, από τα διεθνή πρακτορεία, τρόμαξαν τους δύο συγκυβερνήτες που έσπευσαν με συγκεκριμένες κινήσεις να δείξουν ότι η συγκυβέρνηση είναι σταθερή και δεν κινδυνεύει από τις γκρίνιες στο εσωτερικό της.
Ο θόρυβος που προκάλεσαν τόσο ο Πάνος Καμμένος με τα όσα είπε στις ΗΠΑ και μετά στην Αθήνα, όσο και ο Παύλος Πολάκης με τις απειλές περί φυλάκισης, εξυπηρετούν μεν συγκεκριμένες επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παρακολουθούνται όμως και από τον διεθνή παράγοντα. Τόσο τον πολιτικό και τον οικονομικό (αγορές, επενδυτές) όσο και τον δημοσιογραφικό.
Έτσι λοιπόν, ενώ το σίριαλ «διαφωνίες για το Σκοπιανό» προχωρούσε κανονικά, ένα δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο για πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επειδή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επαναλάβει ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση -σ.σ. ο κ. Καμμένος αυτή τη φορά δεν είπε «θα ρίξω την κυβέρνηση» και αυτό ίσως αποτελεί μία διαφοροποίηση με… σημασία- προκάλεσε συναγερμό στο Μαξίμου.
Η πρώτη αντίδραση ήταν η διαρροή προς τo Reuters ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία να περάσει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ.
Η δεύτερη αντίδραση ήταν η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου από τον κ. Τσίπρα, ώστε να επιβεβαιωθεί επισήμως -και κυρίως προς τα έξω- η αγαστή συνεργασία Τσίπρα - Καμμένου, η προσήλωση στη συμφωνία των δύο, η αποφασιστικότητά τους να πάνε μαζί ως το τέλος κ.ο.κ.
Η τρίτη αντίδραση ήταν η κατάθεση προϋπολογισμού δύο σχεδίων προς την Κομισιόν, ένα με την περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς την περικοπή, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου μέχρι αργά χθες βράδυ περί του αντιθέτου. Στόχος ήταν να μην προκληθούν αυτήν την ώρα εντάσεις με τους θεσμούς, που δεν επιθυμούν ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες.
Σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους μετά το πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης, πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνέφαγαν -παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν ετίθετο ζήτημα συνάντησής τους- σε πολύ καλό κλίμα, όπως επιμένουν και οι πληροφορίες, ώστε να πάρουν το μήνυμα τόσο οι έξω, όσο και οι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που γκρινιάζουν, ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και δεν πρόκειται να «σπάσουν» τη συμμαχία εξουσίας που έχουν συνάψει, για ένα δύο θέματα ιδεολογίας ή ηθικής της πολιτικής που θέτουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.