Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών οικονομικού έτους 2005 (χρήση 2004)
Όπως διαπίστωσε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με πρόεδρο τον Γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Ι. Τραγάκη, δεν προκύπτει καμία παράβαση του νόμου 3212/2003 (Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών κλπ).
Η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης είχε ανατεθεί σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τα στοιχεία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων για το οικονομικό έτος 2005 (χρήση 2004).
Δήλωση περιουσιακής κατάστασης υπέβαλαν 300 βουλευτές, 24 ευρωβουλευτές, 135 τέως βουλευτές, 21 τέως ευρωβουλευτές, 2 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί, 6 τέως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί, ένας τέως αρχηγός κόμματος, 23 υπεύθυνοι Οικονομικών των κομμάτων και 12 τέως υπεύθυνοι Οικονομικών των κομμάτων.
Ο έλεγχος που διενεργήθηκε, απέβλεπε στη διακρίβωση, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα στοιχεία, του εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων των υπόχρεων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης τους που αυτοί δήλωσαν.
Σημειώνεται τέλος, ότι η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε τις δυσχέρειες εφαρμογής του άρθρου 3 παρ. 1.β.ι του νόμου 3213/2003 (Ο έλεγχος, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου της δήλωσης, περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, τη διακρίβωση, εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων). Πρακτικά, αυτό σημαίνει δυσκολία αναδρομικού ελέγχου εκείνου του υπόχρεου ο οποίος υποβάλλει δήλωση για πρώτη φορά.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων