Ινδονησία - Προβλήματα συντονισμού στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2006 12:41
UPD:12:54
A- A A+

Eλλείψεις και προβλήματα συντονισμού στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιάβα της Ινδονησίας, συναντούν τα συνεργεία διάσωσης και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έσπευσαν στην περιοχή για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ινδονησιακού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, οι νεκροί από το σεισμό ξεπερνούν τους 5.000, ενώ η UNICEF εκτιμά πως 130.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι τραυματίες φθάνουν τους 20.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού Διακόσιοι, οι άστεγοι είναι πάνω από 200.000. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά πως 35.000 σπίτια και άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει και αποδέσμευσε ένα δισεκατομμύριο ρουπίες (107 εκατομμύρια δολάρια) για την παροχή βοήθειας στους αστέγους και την ανοικοδόμηση.

Χιλιάδες σεισμοπαθείς πέρασαν τη δεύτερη νύχτα τους στο ύπαιθρο στην πόλη Μπαντούλ, όπου τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει και έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα.

«Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Οι ανάγκες σε φάρμακα και προσωπικό είναι τεράστιες», δήλωσε ο Κάρλος Αλφόνσο συντονιστής του Γραφείου στην Τζακάρτα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε: «Το βασικό νοσοκομείο της πόλης Μπαντούλ έχει καταστραφεί πλήρως από το σεισμό. Πρέπει να στηθεί από την αρχή ένα άλλο».

Την ίδια ώρα, λόγω του κακού οδικού δικτύου σημειώνονται καθυστερήσεις στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα από την έλλειψη συντονισμού.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού συνέρχονται σήμερα το απόγευμα της Γενεύη για να οργανώσουν την επιχείρηση αρωγής προς τα χιλιάδες θύματα του σεισμού στην Ινδονησία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επίσης διευκρίνισε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, αμέσως μετά την έκκληση της ινδονησιακής κυβέρνησης, προωθήθηκε αποστολή αποτίμησης των αναγκών στην επαρχία Γιογκιακάρτα, η οποία κυρίως επλήγη από τον σεισμό.

Από σήμερα το πρωί εξάλλου, επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Γιογκιακάρτα, τμήμα του οποίου είχε καταρρεύσει από το σειμο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Ωστόσο μόνο η αεροπορική εταιρία Μάνταλα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πτήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Εν τω μεταξύ, όπως έκαναν γνωστό ινδονήσιοι αξιωματούχοι, η δραστηριότητα του ηφαιστείου Μεραπί στην επαρχία Γιογκιακάρτα, μετά τα 6,2 Ρίχτερ, έχει τριπλασιαστεί και μία ισχυρή έκρηξή του είναι ακόμη πιθανή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή