Δ. Βίτσας: Πιο δύσκολη στη Σάμο η κατάσταση, απ ό,τι στη Λέσβο

Δίκαιη κατανομή ευθύνης σε όλες τις χώρες, αλλιώς πέναλτι
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 12:02
UPD:17:44
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε ημερίδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματείας ισότητας των Φύλων, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «Δουβλίνου 4».

A- A A+

Στην ανάγκη δίκαιης κατανομής της αλληλεγγύης και της ευθύνης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, στάθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να επιβάλλονται πέναλτι σε χώρες που διαφοροποιούνται από αυτήν την αρχή, κλείνοντας τα σύνορά τους παρόλο που πιθανώς λαμβάνουν κονδύλια για το προσφυγικό.

Σε ημερίδα στην Αθήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματείας ισότητας των Φύλων, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «Δουβλίνου 4», ενώ επεσήμανε ότι «η κατάσταση παραμένει πιο δύσκολη στη Σάμο, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη Λέσβο».

Προτεραιότητα, όπως τόνισε, είναι να βοηθηθούν η Σάμος και η Χίος, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και εκεί.

Περιγράφοντας τη θέση της Ελλάδας για το προσφυγικό, πρόσθεσε ότι απαιτείται έντονη διπλωματική δραστηριότητα με ειρηνευτική στόχευση στις περιοχές που ήδη έχουν εντάσεις και εμπόλεμες καταστάσεις, ώστε να προληφθεί η ανάγκη μετανάστευσης.

Τόνισε, δε, την ανάγκη διαχείρισης των συνόρων, εξάρθρωσης των διακινητών και ανακατανομής των ανθρώπων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι στη θέση της Ελλάδας είναι φιλικά προσκείμενες όλο και περισσότερες χώρες, όπως η Μάλτα και η Βουλγαρία.

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας, βρίσκονται οι χώρες του Βίσεγκραντ, οι οποίες δεν αποδέχονται πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ο κ. Βίτσας καταλόγισε στις συγκεκριμένες χώρες ότι, αν και δεν τον λένε δημοσίως, στόχο έχουν την αναθεώρηση της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων (γνωστής και ως Σύμβασης του 1951).

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι η γραμμή τους είναι μια λύση εξισορροπητική.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα αντιστοιχεί με την ικανότητα της ανθρωπότητας να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημείωσε πως ο τρόπος που το διαχειρίζεται κανείς, διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις.

Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, είναι η δημιουργία ενός επιθετικού κύματος πανανθρώπινων αξιών.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν και μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή