Renault EZ-PRO: Στόχος οι «έξυπνες» πόλεις

EZ-PRO, το αυτόνομο ρομποτικό όχημα διανομής «last mile»
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 18:31
UPD:18:32
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Οι εξελίξεις στον τομέα των ρομποτικών οχημάτων είναι ραγδαίες και ήδη οι κατασκευαστές πρωτοπορούν με λύσεις που κάποια χρόνια νωρίτερα θα έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία. To Groupe Renault παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ανόβερο της Γερμανίας, σε παγκόσμια πρώτη, το Renault EZ-PRO, ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό, διασυνδεδεμένο, ρομποτικό concept car, που είναι σχεδιασμένο για να διαμορφώσει το μέλλον των διανομών «last mile» για κάθε είδους επαγγελματία.

Οι υπηρεσίες «last mile» αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των επαγγελματικών μεταφορών, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αναπτύσσεται ταχύτατα, οι έμποροι επιδιώκουν να περιορίσουν τα κόστη διανομής και οι πόλεις εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για τη διαχείριση της αυξανόμενης κίνησης στους δρόμους.

Ως κατασκευαστής ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCVs) για σχεδόν 120 χρόνια και ως ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά των ηλεκτρικών LCVs, η Renault βρίσκεται στην προνομιακή θέση να διαμορφώνει και να εξελίσσει τόσο τις υπηρεσίες διανομής όσο και τους τρόπους με τους οποίους μετακινούνται τα αγαθά. 

Το EZ-PRO είναι ένα concept car, που αποτελείται από ένα αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται και αυτοκινούμενες ρομποτικές πλατφόρμες χωρίς οδηγό. Η Renault πιστεύει ότι η διαχείριση της διανομής του «last mile» δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί τελείως, καθώς οι άνθρωποι θα κρατήσουν τον έλεγχο των μεταφορών/συγκοινωνιών για το άμεσο μέλλον. Στο EZ-PRO το αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται φιλοξενεί μία θέση - γραφείο για τον χειριστή που επιβλέπει τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών του στόλου του. Απαλλαγμένος από τους σημερινούς περιορισμούς της οδήγησης, ο χειριστής μπορεί να εστιάσει την προσοχή του σε εργασίες που έχουν μεγαλύτερη αξία για τη δουλειά του, όπως το να επιβλέπει τις λίστες διανομής της αυτοκινούμενης πλατφόρμας, αλλά και να εξασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι αποτελεσματικές και προσαρμοσμένες στις πελατειακές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα η premium διανομή ευαίσθητων ή εύθραυστων αγαθών.

Παράλληλα με τη δέσμευση της Renault για «Εύκολη Ζωή» (Easy Life), το πρωτότυπο EΖ-PRO προσφέρει μια ασφαλή και εργονομική λύση για τον επαγγελματία, όπως προκύπτει από την εύκολη πρόσβαση στο μπροστινό τμήμα, το joystick ελέγχου, ή την ιδιαίτερη ευελιξία που εξασφαλίζει η λειτουργία τετραδιεύθυνσης. Ο στόλος των αυτοκινούμενων ρομποτικών πλατφορμών είτε ακολουθεί σε κομβόι είτε κινείται αυτόνομα.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή