Όλι Ρεν για Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την Ευρώπη

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2006 15:13
A- A A+

To Μαυροβούνιο δεν μπορεί να «κόψει δρόμο» ώστε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν κατά τη συνάντησή του με τον μαυροβούνιο πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, στις Βρυξέλλες.

«Το Μαυροβούνιο έχει μία συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική, όπως και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων», είπε ο κ. Ρεν υποδεχόμενος στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα της Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου και τη νίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίλας.

«Ομως, όπως είπα στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Για το δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ, «το πρώτο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης και η υλοποίησή της», τόνισε ο Ολι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις αυτές να «ολοκληρωθούν εντός του έτους», αν και τώρα θα πρέπει να επαναληφθούν υπό νέα εντολή, καθώς έως τώρα είχαν διεξαχθεί με την ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του ο Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τρόπος να συντομευθεί η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κόψουμε δρόμο προς την Ε.Ε.. Εχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα μας προσέχει και βλέπει εάν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή