Κύκλο συζητήσεων έχει ανοίξει η πρόταση Στεφανόπουλου για Χάγη

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2006 15:59
UPD:20:09
A- A A+

«Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή, το άρθρο του τέως προέδρου κ. Στεφανόπουλου εμπεριέχει προβληματισμό με ενδιαφέροντα σημεία.

Η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετο θέμα, μη με καλέσετε να απαντήσω απλουστευτικά στη λογική του άσπρου - μαύρου», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας για παραπομπή των ελληνοτουρκικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε άρθρο του στη χθεσινή «Καθημερινή» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υποδεικνύει την παραπομπή των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στη Χάγη ως λύση για την επίλυση των διμερών διαφορών. Επίσης, αναφέρει ότι ο διάλογος έχει αποτύχει και η πολιτική επίλυσης των διαφορών μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν έχει αποδώσει.

Ακόμα, ο Κ. Στεφανόπουλος στηρίζει την πρότασή του στο γεγονός ότι οι τριάντα τρεις γύροι διμερών συνομιλιών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την πολιτική που στήριζε ελπίδες στη λύση των προβλημάτων μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κα Ντόρα Μπακογιάννη κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ («η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει σταθερή και δεν πρέπει να αλλάξει, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει έναν προβληματισμό και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι ενέργειες»), ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», υπογράμμισε ότι για να πάει κανείς στο Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να έχει προσδιορίσει απολύτως τα χωρικά του ύδατα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση περί «διαφορετικού περιεχομένου» των σχετικών δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης τόνισε πως «δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Και οι δύο τοποθετήσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χαιρέτισε χθες την πρόταση Στεφανόπολου, σημειώνοντας ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και πως η ΝΔ θα πρέπει να ακούσει τη φωνή του.

Προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Τόνισε ότι η προσφυγή στη Χάγη εξυπηρετεί την Τουρκία, καθώς όπως είπε, και ένα από τα θέματα που έχει μονομερώς θέσει να κερδίσει, η Ελλάδα θα είναι χαμένη, αφού από ελληνικής πλευράς δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα.

Υπέρ της παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετάχθη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Σήμερα κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, ηλικίας μίας ημέρας μέχρι 120 ετών, πληρώνουν ετησίως πάνω από 400 δολ. για εξοπλισμούς» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/29/1196782.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή