ΣΕΚΑ: Ανακοίνωση για το έργο ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Καταγγελίες για φαρισαϊσμό και εμπαιγμό στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 17:22
UPD:17:22
A- A A+

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), με ανακοίνωσή του,  καταγγέλλει τον φαρισαϊσμό του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό σε βάρος τόσο των μελών του διοικητικού του συμβουλίου όσο και των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, που υλοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ).

Η ανακοίνωση

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη Ιουνίου 2018 κι έπειτα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, δίνονταν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού στο εν λόγω έργο, με προοπτική 4μηνη έως και 6μηνη. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ήταν ξεκάθαρες, και δεν επέτρεπαν πεδίο παρερμηνειών. Ωστόσο, στις 30/9, ημερομηνία λήξης της σύμβασης, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον αέρα για ακόμη μια φορά, έπειτα από αιφνιδιαστική στροφή της στάσης του ΥΠΠΟΑ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Την 01/10, ημέρα συνάντησης μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΚΑ με συμβούλους της νέας Υπουργού και του Υφυπουργού, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΑ των εργαζόμενων στο έργο, πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ενημέρωση για τα κωλύματα που είχαν οδηγήσει στην μη ανανέωση των συμβάσεων, μέχρι τη στιγμή εκείνη. Οι ευθύνες αποδόθηκαν όλες στο τεχνικό κομμάτι, υπεύθυνη για την εκτέλεση του οποίου είναι ανάδοχη εταιρεία, επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό και την παράδοση ενός υποέργου, διακυβεύοντας σκανδαλωδώς τη συνέχιση και επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου του έργου. Ο ΣΕΚΑ είχε καταγγείλει ήδη πριν από την έναρξη του έργου της ψηφιοποίησης την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στον πολιτισμό και στα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανασκαφές, καταγραφές μνημείων, επιστημονική έρευνα κ.ά., που θα έπρεπε να έχουν καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, ενώ έχει επισημάνει επανειλημμένα τον αρνητικό τους ρόλο.

Εντέλει μετά την παρέλευση αρκετών ωρών ήρθε η ενημέρωση για παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για δύο μήνες και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο που σχετίζεται με τη συμπλήρωση ή ολοκλήρωση των εργασιών παρέμεινε αδιευκρίνιστο και θολό.

Το έργο της Ψηφιοποίησης με φορείς υλοποίησης διάφορα υπουργεία, στόχο έχει την εισαγωγή, διάσωση και διάχυση πληροφοριών, στοχεύοντας στην εύκολη πρόσβαση του κοινού σε αυτές. Το ΥΠΠΟΑ από την πλευρά του θα έπρεπε να υποστηρίζει και να ενισχύει την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου που συμβάλλει στην προβολή, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων θα έπρεπε να υλοποιείται μόνιμα και σταθερά από μόνιμο προσωπικό στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία προκειμένου, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της αρχαιοκαπηλίας, της κλοπής και της φθοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων. Πάγιο αίτημα του Συλλόγου, άλλωστε, είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και η στελέχωση του ΥΠΠΟΑ με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στηρίζει τους εργαζομένους και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους για συνέχιση του ιδιαίτερης σημασίας έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Καταγγέλλει τον εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη διγλωσσία στην ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των εργαζομένων. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς