Ως ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, έπειτα από δύο χρόνια κράτησης.
Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πάστορα, ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για τη βαθιά διπλωματική κρίση των τελευταίων μηνών, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για ακόμη μία φορά, προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «κατέστησε εφικτή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του».
«Θέλω να σε συγχαρώ διότι στάθηκες αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα. Γνωρίζω τι πέρασες. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση, ούτε για την Τουρκία» τόνισε παράλληλα, ο Τραμπ, απευθυνόμενος προς τον πάστορα.
Ο τελευταίος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο, την κυβέρνηση και το Κογκρέσο, γονάτισε στο Οβάλ Γραφείο και προσευχήθηκε για τον Τραμπ.
Κατόπιν, επανέλαβε το πόσο ευγνώμων είναι για τη «μάχη» που έδωσε (σ.σ. ο Τραμπ) προκειμένου να απελευθερωθεί, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι αγαπάει την Τουρκία.
REUTERS/MIKE THEILER
Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα είχε πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την επιβολή κυρώσεων και τιμωρητικών δασμών εις βάρος της τουρκικής οικονομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βαθιά συναλλαγματική κρίση της γειτονικής χώρας.
Ο Μπράνσον, ο οποίος διέμενε μόνιμα επί σχεδόν δύο δεκαετίες στη Σμύρνη, κατηγορήθηκε από την Άγκυρα για συμμετοχή στο κύκλωμα FETO (Γκιουλενιστές), αλλά και στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, και το φθινόπωρο του ίδιου έτους συνελήφθη.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, η τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα τον είχε θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό, αποφάσισε την Παρασκευή να άρει όλους τους περιοριστικούς όρους και να του επιτρέψει την έξοδο από τη χώρα.
Πρόκειται μάλιστα, για μία απόφαση, η οποία αναμένεται να έχει θετικό όφελος και στην τουρκική οικονομία, μέσω της μερικής «χαλάρωσης» των αμερικανικών μέτρων, αλλά και της ευρύτερης βελτίωσης των σχέσεων Άγκυρας - Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ, νωρίτερα, μέσω Twitter, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν προηγήθηκε «καμία συμφωνία» με την Τουρκία, καθώς όπως ξεκαθάρισε «δεν κάνω συμφωνίες για ομήρους».
«Υπήρχε, αντίθετα, μεγάλη εκτίμηση εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στις καλές, ίσως και υπέροχες, σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας» κατέληξε.
Στα «τιτιβίσματα» του Αμερικανού προέδρου απάντησε λίγο αργότερα ο Ερντογάν. «Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι «ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεχίσουν τη συνεργασία ως σύμμαχοι και θα πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
naftemporiki.gr