Με Επίσημη Δοξολογία κατά το Ορθόδοξο τυπικό προς τιμήν του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας -αποσπάσματα της οποίας εψάλλοντο εναλλακτικά και εν χορώ σε τρεις γλώσσες- οι επικεφαλής και τα στελέχη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο και τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην έδρα του Π.Σ.Ε..
Προσφωνώντας τον κ. Χριστόδουλο, ο γενικός γραμματέας Π.Σ.Ε., Αιδεσιμότατος Δρ. Σάμουελ Κόμπια, αφού εξήρε την συμβολή του Αρχιεπισκόπου και τη δραστηριοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς την ενίσχυση του Χριστιανισμού, αναφερόμενος στην πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα του ΠΣΕ, μεταξύ άλλων τόνισε : «Τα προηγούμενα χρόνια, η Εκκλησία της Ελλάδος ασκούσε κριτική απέναντι στο Π.Σ.Ε., και κάποιες φορές πολύ αυστηρή, ότι ασχολείτο με θέματα κοινωνικά και πολιτικά περισσότερο, απ’ ότι στο να επικεντρώνεται στον στόχο της ορατής ενότητας μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών. Σήμερα όμως ανακαλύπτουμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται ένας πολύτιμος συνεργάτης, κάποιες μάλιστα φορές και «πρωτοπόρος», χαράσσοντας στρατηγική σε τομείς όπως είναι η βιοηθική, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες αλλά και η αναζωπύρωση των αξιών και η ενίσχυση των ριζών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Για αρκετό καιρό η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούνταν ως μια Εκκλησία που θα αντιδρούσε στην ιδέα του όποιου διαλόγου και της όποιας συνεργασίας με εκπροσώπους άλλων Θρησκειών και Ομολογιών. Σήμερα είμαστε χαρούμενοι που μαθαίνουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, ως απόδειξη της δέσμευσής της και αφιέρωσής της σε μια ειρηνική συνύπαρξη με ανθρώπους κάθε θρησκείας, προσέφερε μια μεγάλη έκταση εκκλησιαστικής γης (στο Σχιστό), στους μουσουλμάνους της Αττικής, για την ανέγερση μουσουλμανικού νεκροταφείου».
Στην αντιφώνησή του ο κ. Χριστόδουλος, αναφερόμενος στην Πορεία του Διαχριστιανικού Διαλόγου και της Οικουμενικής κίνησης, τόνισε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, όπως είναι γνωστό, στην πρωτοπορία της ιδέας του οικουμενικού διαλόγου μεταξύ των χριστιανικών παραδόσεων όχι μόνο για εποικοδομητική συνεργασία ενώπιον της λαίλαπας των κοινών προβλημάτων, αλλά και για την ενθάρρυνση του Θεολογικού Διαλόγου με απώτερο στόχο την άρση των θεολογικών διαφορών, οι οποίες κωλύουν την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των χριστιανών»
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με σαφήνεια στους στόχους της Ορθόδοξης Εκκλησίας δια του Οικουμενικού Διαλόγου, τονίζοντας: « Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και η καθ' όλου Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι παραδοσιακή και όχι συντηρητική, όπως αδίκως χαρακτηρίζεται, γι' αυτό είναι πάντοτε πρόθυμη για εποικοδομητικό διάλογο όχι μόνο με τούς εγγύς, αλλά και με τούς μακράν. Υπό την έννοια αυτή δικαιούται να ζητή από την ηγεσία του Π.Σ.Ε. την αναγκαία συνέπεια προς τις νέες προοπτικές και τη δέουσα υπευθυνότητα κατά τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων. Βεβαίως, είναι κατανοητό ότι κατά την πρώτη κυρίως περίοδο εφαρμογής των νέων κριτηρίων στην προετοιμασία και την αποδοχή των προτάσεων θα προκύψουν ορισμένες περιστασιακές γραφειοκρατικές η και μεθοδολογικές δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν θα εμποδίσουν, όπως ελπίζω, τη νέα δυναμική στις προοπτικές του οικουμενικού διαλόγου, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, θα αποδυναμωνόταν όχι βεβαίως ο λόγος η ο ρόλος της Ορθοδοξίας, αλλά και η ίδια η αξιοπιστία της Οικουμενικής κινήσεως».
Nωρίς το μεσημέρι ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του κ. Μακίνλευ. Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος τόνισε ότι το έργο και τη δράση ενός τέτοιου Οργανισμού πρέπει να χαρακτηρίζουν οι βασικές χριστιανικές αξίες, ο σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το πρόσωπο ενός εκάστου ως εικόνας του Θεού. Στην συνέχεια έκανε λόγο για την ήδη στενή και αποδοτική συνεργασία της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» με το αντίστοιχο γραφείο του Οργανισμού στην Αθήνα, καρπός της οποίας είναι η ίδρυση και λειτουργία προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες στην πατρίδα μας, με σκοπό την ομαλότερη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού, τόνισε ότι επιθυμεί την συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος σε τοπικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του, στην «Αλληλεγγύη» και στο έργο που αυτή ως τώρα έχει επιτελέσει αναφορικά με τους μετανάστες. Δήλωσε δε ότι «σαφώς οι χριστιανικές αξίες είναι και σεβαστές και αποδεκτές».
Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον γεν. γραμματέα της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών» Δρ. Setri Nyomi.
Το απόγευμα ο κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey και συναντήθηκε με τα μέλη της εν λόγω Σχολής, μεταπτυχιακούς φοιτητές και Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης προς τους οποίους μίλησε για την Ιστορία της Οικουμενικής Κίνησης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για έναν πρωτεργάτη Οικουμενικής Κίνησης, τον αείμνηστο καθηγητή Νικόλαο Νησιώτη που ήταν «η ψυχή» του εν λόγω Ινστιτούτου, αφού οραματίστηκε και έθεσε τις βάσεις για την εκπαίδευση νέων προσώπων και στελεχών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Οικουμενική κίνηση.
Τις επόμενες μέρες ο κ. Χριστόδουλος θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων και επαφών με προσωπικότητες, όπως ο δήμαρχος της Γενεύης, Manuel Tornare, ο πρόεδρος του Καντονίου Pierre-Francois Unger, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ.Αndre Hurst καθώς και μέλη της Διεθνούς Αμνηστείας Προσφύγων.