Τα πρώτα επτά κλειστά καταστήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² του δήμου Αθηναίων άνοιξαν σήμερα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στην Πλατεία Θεάτρου.
Μέσα από μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ενοικίαση των καταστημάτων, στην ανακαίνισή τους και σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος όπου ύστερα από την αξιολόγηση σειράς προτάσεων, επιλέχθηκαν επτά δημιουργικές ομάδες για να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα καταστήματα.
«Το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι. Αυτό κάνουμε τώρα στην πλατεία Θεάτρου, κάτω από την κεντρική Αγορά, αυτό θα ακολουθήσει και στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής. Το φως, τα ανοιχτά καταστήματα, διώχνουν την εγκατάλειψη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των καταστημάτων.
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «η σημερινή μέρα έχει μια σημαντική συμβολική σημασία. Εκτός από τα επτά καταστήματα, στην ουσία "ανοίγουμε" ξανά την πλατεία στους πολίτες».
Παράλληλα, τόνισε πως «το άνοιγμα των καταστημάτων συμβολίζει το άνοιγμα της Πλατείας Θεάτρου στους πολίτες. Με αυτή τη μοναδική για την ελληνική πραγματικότητα δράση, χρηματοδοτούμε επτά δημιουργικές ομάδες να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα. Θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε για το επόμενο 6μηνο, καλύπτοντας το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων και οργανώνοντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους ή τις πλατείες όπου υλοποιείται η δράση».
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Χρονοδιάγραμμα ενεργειών - Τέλος Μάϊου: Εξαγγελία και Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» για την επαναλειτουργία 7 καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου στη θεματική «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Στόχος τα καταστήματα να μεταμορφωθούν σε ανοιχτούς, πολυσυλλεκτικούς χώρους εργαστηρίων, παραγωγής, σχεδιασμού και πώλησης προϊόντων και τέχνης.
- Ιούνιος-Ιούλιος: Διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων (5μελής επιτροπή: 3 εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων και της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε., 2 ειδικοί στον τομέα του πολιτισμού) και επιλογή των 7 δημιουργικών ομάδων | διαδικασίες ανακαίνισης των καταστημάτων από τον δήμο
- Αύγουστος: Παραλαβή καταστημάτων/Σταδιακή έναρξη λειτουργίας
- Σεπτέμβριος 2018: Υποστηρικτική διαδικασία ενημέρωσης των 7 δημιουργικών ομάδων
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Τα καταστήματα - Αστικά Μοτίβα (Διπλάρη 5Α): Μια πειραματική πλατφόρμα πώλησης αντικειμένων design, αλλά και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών με επιστήμονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες.
- Νηρωή (Διπλάρη 5Β): Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία σχεδιάζει και οργανώνει εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικά δρώμενα με άξονες τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες, και το φυσικό τρόπο ζωής.
- Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ (Θεάτρου 6): Μια δημιουργική πλατφόρμα προβολής της αληθινής εικόνας της Αθήνας έρχεται να αναδείξει το αστικό τοπίο, μέσω θεματικών εκθέσεων φωτογραφίας και φωτογραφικά σεμινάρια αστικού αυτοπροσδιορισμού.
- Creators of Cosmos (Θεάτρου 6): Η πρώτη ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας.
- Book&Play (Πλ. Θεάτρου 10): Δύο κοινωφελείς οργανισμοί παρουσιάζουν τη δημιουργική συνύπαρξη βιβλίων και παιχνιδιών.
- COCO-MAT.bike (Πλ. Θεάτρου 6): Το πρώτο κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ξύλινων ποδηλάτων της COCO-MAT.bike στην Αθήνα και ένας χώρος συνάντησης για τους λάτρεις του ποδηλάτου.
- Ο Χώρος (Πλ. Θεάτρου 6): Η ομάδα συλλογικού πολιτισμού ΕΜΕΙΣ, με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση της προσβασιμότητας στην τέχνη, στεγάζει τη δραστηριότητά της.
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επόμενος σταθμός της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» είναι η Στοά Εμπόρων, μια εμβληματική στοά στην οδό Βουλής πολύ κοντά στο Σύνταγμα.
Τα 11 κενά καταστήματα της στοάς παραχωρούνται στον δήμο Αθηναίων από τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης.
Η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία έκλεισε στις 28 Σεπτεμβρίου, απευθυνόταν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προκρίνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος έναντι της επιδίωξης κέρδους.
Στόχος της δράσης είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταμορφώνοντας τα σημεία αυτά σε κόμβους παραγωγικής και δημιουργικής δραστηριότητας.