Ευρ. Δικαστήριο: Παράνομη η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων επιβατών στις ΗΠΑ

Στερείται νομικής βάσης η συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε.
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 11:45
A- A A+

Η συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. για τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων επιβατών πτήσεων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, στερείται νομικής βάσης, αναφέρει σε απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενήργησε παρανόμως όταν συμφώνησε για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των επιβατών των πτήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με βάση τη συμφωνία του Μαΐου 2004 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες είχαν υποχρεωθεί να διαβιβάζουν στις αμερικανικές αρχές 34 προσωπικά δεδομένα για επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους το όνομα, τη διεύθυνση, όλες τις οικονομικές συναλλαγές και τηλεφωνικούς αριθμούς.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η παροχή των εν λόγω πληροφοριών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως, αποφάσισε σήμερα ότι δεν υπάρχει η νομική βάση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή