Μείωση των καπνιστών στην Ε.Ε.

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 13:08
A- A A+

Ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ έχει ελαττωθεί από 33% το 2002 σε 27% το φθινόπωρο του 2005 και το 80% των Ευρωπαίων θα επιθυμούσε την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Αυτά είναι τα δύο κύρια συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day-WNTD) στις 31 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στηρίζει πλήρως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος ενεργειών κατά του καπνίσματος, που περιλαμβάνουν 25 εθνικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας HELP κατά του καπνίσματος.

Ορισμένα από τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου είναι τα εξής:

Το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ ανερχόταν σε 33% το 2002, και σε 27% το 2005.

Ο αριθμός ατόμων που δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ αυξήθηκε από 42% σε 47% από το 2002. Το 57% των γυναικών δεν έχουν καπνίσει ποτέ, έναντι ποσοστού 35% των ανδρών.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν σταματήσει το κάπνισμα έχει αυξηθεί από 19% σε 22%.

Οι γυναίκες και οι νέοι καπνίζουν το λιγότερο. Η μείωση στο κάπνισμα είναι πιο εμφανής και σε αυτές τις ομάδες, παρά το γεγονός ό,τι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η κατανάλωση καπνού ποικίλλει αρκετά μεταξύ των κρατών μελών.

Το 75% των ατόμων γνωρίζουν ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους μη καπνιστές.

Οι νέοι ενοχλούνται περισσότερο από τον καπνό, λόγω των δυσάρεστων πλευρών του, όπως η μυρωδιά.

Το 56% των ατόμων τάσσονται είναι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια.

Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, ευρωπαίος Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, δήλωσε τα εξής: «Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι σημειώνουμε πρόοδο στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, και αποκαλύπτει το όλο και ισχυρότερο αίσθημα που επικρατεί κατά του καπνίσματος στην Ευρώπη. Όλο και περισσότεροι από μας δεν καπνίζουμε, ούτε θέλουμε να είμαστε κοντά σε καπνιστές. Είμαι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι ανατρέπεται το κλίμα και το μήνυμα βρίσκει το στόχο του - το κάπνισμα είναι ανοησία, που βλάπτει εσάς και αυτούς γύρω σας. Ωστόσο, γνωρίζω επίσης ότι η μάχη κατά της κατάρας του καπνού είναι ανηλεής, αλλά θα την συνεχίσουμε σε όλα τα μέτωπα. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προβούν σε δυναμικότερες ενέργειες κατά του καπνίσματος – η έρευνα αυτή αποδεικνύει ό,τι όταν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, έχουν την υποστήριξη του κοινού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή