Ευρ. Δικαστήριο: Παράνομη η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων επιβατών στις ΗΠΑ (2)

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 13:42
A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τη διαβίβαση από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσωπικών δεδομένων των επιβατών τους στις αμερικανικές αρχές, κρίνοντας παράνομη τη σχετική συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/30/1197218.htm .

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφήνει ωστόσο χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2006, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαπραγματευθούν μια συμφωνία επί των νέων νομικών δεδομένων. Εως τότε θα είναι δυνατή η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων, όπως ο αριθμός τηλεφώνου, ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας και η διεύθυνση του επιβάτη.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, ούτε η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2004, ούτε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπιστώνει την επάρκεια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις αμερικανικές αρχές, δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομική βάση.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν νομοθεσία που υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες -των οποίων οι πτήσεις έχουν αφετηρία ή προορισμό τις ΗΠΑ, ή περνούν πάνω από αμερικανικό έδαφος- να παρέχουν στις αμερικανικές αρχές ηλεκτρονική πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται στο σύστημα κράτησης θέσεων και ελέγχου των αναχωρήσεων - γνωστό ως Passenger Name Records (PNR).

Από το Μάρτιο του 2003 οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να παρέχουν στις αμερικανικές αρχές πρόσβαση στον κώδικα αυτόν των δεδομένων, απειλούμενες στην αντίθετη περίπτωση με πρόστιμα ή με την επιβολή εξαντλητικών ελέγχων των επιβατών τους.

Επειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε τελικά ότι ο βαθμός προστασίας των δεδομένων αυτών από τις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ είναι επαρκής, ώστε η -ως τότε παράνομη- διαβίβαση των στοιχείων να μην μπορεί να προσβληθεί από εθνικούς θεσμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρείχε εκ των υστέρων νομικό πλαίσιο στη μεταβίβαση στοιχείων προσωπικών δεδομένων, επικυρώθηκε στη συνέχεια από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε..

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσαρεστημένο επειδή παραμερίστηκε στη διαδικασία αυτή, και θεωρώντας ανεπαρκείς τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί από την Ουάσινγκτον, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ελέγξει εάν το σχέδιο συμφωνίας ήταν ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελούσε παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν λαμβάνει θέση επί του τελευταίου αυτού ζητήματος. Θεωρεί όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, αφού η διαχείριση των δεδομένων που συγκεντρώνονται για λόγους δημόσιας ασφαλείας δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει την πόρτα για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τις συνέπειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει εντός της ημέρας ανακοίνωση για το θέμα.

Η πρώτη αμερικανική αντίδραση επί της απόφασης εκφράστηκε διά του εκπροσώπου της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., ο οποίος δήλωσε: «Είχαμε συζητήσεις για το θέμα με την Επιτροπή και συμφωνήσαμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να φθάσουμε σε μια ενδιάμεση συμφωνία στη μεταβίβαση δεδομένων ώστε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Εκπρόσωπος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών δήλωσε ότι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε μία νέα νομική βάση, ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση του δικαστηρίου.

Πηγή ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή