Στη δίνη του Σκοπιανού η κυβέρνηση

Το Μαξίμου αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν οι προτάσεις Καμμένου στις ΗΠΑ είναι κυβερνητική θέση ή όχι
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 09:30
UPD:09:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την ημέρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών της με το ΝΑΤΟ μέσα στον Οκτώβριο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παρουσίαζε στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό, αλλά και πρόταση για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος φέρεται να μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

Το επιχείρημά του ήταν ότι ένα τέτοιο βαλκανικό σύμφωνο θα λειτουργούσε ως μέσο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, χωρίς να χρειαστεί να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα.

Αμέσως ξεκίνησε μία συζήτηση για το αν ο κ. Καμμένος παρουσίασε προσωπική του πρόταση ή πρόταση της κυβέρνησης και αν η κυβέρνηση ανακαλεί τις θέσεις της στο Σκοπιανό. 

Αρχικά, τον κ. Καμμένο «άδειασε» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας στον «ρ/σ 247» ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». 

Λίγο αργότερα, ήρθε και η… διαρροή από την πλευρά του Μαξίμου, η οποία ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Αργά χθες το βράδυ, με συνέντευξή του στο Contra, στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η τοποθέτηση του Μαξίμου, ωστόσο δεν απαντά σε κανένα από τα ουσιαστικά ερωτήματα στο νέο κυβερνητικό επεισόδιο (ή «επεισόδιο»;). Είμαστε ενώπιον μίας χονδροειδούς διπλωματικής γκάφας ή ενός ελιγμού της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τις σχέσεις της και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία;

Ήξερε ή δεν ήξερε ο πρωθυπουργός την πρόταση που κατέθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ για ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό; Και να ήξερε συμφωνεί η διαφωνεί;

Είναι… διπλωματική ή πραγματική η αμηχανία που εκπέμπεται από το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να σιωπά εκκωφαντικά;

Μήπως η πρόταση Καμμένου αποτελεί ένα plan b της κυβέρνησης, με στόχο τον απεγκλωβισμό της από τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση υπό προθεσμία» και μάλιστα σε χρονιά εκλογών, σε περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών;

Γιατί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών δεν είχε ανακοινωθεί ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν από τη Μεσογείων είχε βγει μία ανακοίνωση για επαφές του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση ή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Το ότι το Μαξίμου δεν σχολίασε, τη δεύτερη πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, σημαίνει ότι είναι αυτή μία πρόταση της κυβέρνησης;

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν στη Νέα Υόρκη περίπου τρεις εβδομάδες πριν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε δεχθεί ερώτηση από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1  Θανάση Τσίτσα για το αν υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην ελληνική επικράτεια και είχε απαντήσει: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση». 

Από το Μαξίμου χθες δεν έλεγαν περισσότερα, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απαντούσαν στα πιεστικά δημοσιογραφικά ερωτήματα.

Χαμηλής έντασης ήταν και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταβίβασαν διά του πρέσβη τους στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου, φάκελο με πληροφορίες από υποκλαπείσες συνομιλίες, που υποδεικνύουν ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μέσω υποκλοπών αποδεικνύουν εμπλοκή του επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους New York Times, ο φάκελος με τα στοιχεία κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.  Όπως τόνισε το Μαξίμου στο δεύτερο non paper της χθεσινής ημέρας, «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times». 

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι εκείνες τις ημέρες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, απελάθηκαν οι υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι είχε στη διάθεσή του στοιχεία και συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

Αντίθετα, ο Ζόραν Ζάεφ είχε απαντήσει δημοσίως ότι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία για παρασκηνιακές παρεμβάσεις της Ρωσίας στη χώρα του, με σκοπό να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή