Το Ιράν πρόθυμο για επανάληψη των συνομιλιών με την ευρωπαϊκή τρόικα

Και για άμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 16:04
A- A A+

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να επαναλάβει άμεσα και χωρίς όρους τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Νωρίτερα ο κ. Μοτακί είχε πει πως το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει απ' ευθείας συνομιλίες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα αλλάξει τη συμπεριφορά της. «Προς το παρόν έχουμε διακόψει τις άμεσες συνομιλίες (με τις ΗΠΑ). Αν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, μπορεί να το ξανασκεφτουμε», δήλωσε ο ιρανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Αδεσμεύτων στη Μαλαισία.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλωσόριζε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, πρόσθεσε όμως ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση Μπους έως τώρα έχει απορρίψει εκκλήσεις για άμεσες συνομιλίες με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά πρότεινε χαμηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές για το θέμα του Ιράκ, τις οποίες όμως απέρριψε με τη σειρά της η Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, το Κίνημα των Αδεσμεύτων προσέφερε σήμερα την υποστήριξή του στο Ιράν υπογραμμίζοντας το «απαράγραπτο δικαίωμα» της Τεχεράνης να διαθέτει ατομική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Εξάλλου, στην τελική δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου των Αδεσμεύτων, οι 114 χώρες του Κινήματος καταδίκασαν το Ισραήλ για τη βάναυση -όπως αναφέρεται- κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή