«Eίναι εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ηνωμενο Βασίλειο για το Brexit, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα, Μισέλ Μπαρνιέ.
«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη δικαιότερη συμφωνία για το μέλλον», τόνισε ο Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «με εκδικητικό πνεύμα» απέναντι σε μια χώρα που «παραμένει σύμμαχος και εταίρος μας». Ήδη, πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας αποχώρησης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι ακόμη και με μια συμφωνία, οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να προσαρμοστούν», σημειώνοντας ότι μετά το Brexit η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια. Το κόστος μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα ήταν «πολύ υψηλό» και ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα σενάρια που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε μιλώντας σε εκπροσώπους μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
«Το Brexit δεν έχει προστιθέμενη αξία, είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητή», υπογράμμισε.
Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενισχυθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ανοιχτή» στην ιδέα μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, επεσήμανε. Ωστόσο, διαφωνεί με την πρόταση που έχει υποβάλει το Λονδίνο, είπε, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να απολαμβάνει α λα καρτ τα οφέλη ενός μέλους της ενιαίας αγοράς.
Αναφερόμενος στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, είπε ότι η ΕΕ θέλει να διεξάγονται οι μεθοριακοί έλεγχοι «με όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό τρόπο».
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται στα σύνορα κτηνιατρικοί και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στο 100% των ζώων και των ζωικών προϊόντων, και όχι μόνο στο 10% που ισχύει σήμερα, δεδομένου ότι το ΗΒ θα έχει αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. «Συμφωνούμε ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορεί να γίνονται στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε γιατί αυτές θα πρέπει να παραμείνουν μια ενιαία επιδημιολογική περιοχή.
Για τα βιομηχανικά προϊόντα, ο Μπαρνιέ είπε ότι «οι μόνοι ορατοί, συστηματικοί έλεγχοι» στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνουν το σκανάρισμα του γραμμωτού κώδικα (bar code) πάνω στις νταλίκες ή στα εμπορευματοκιβώτια, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ενώ βρίσκονται πάνω στα φέριμποτ ή στα λιμάνια.
«Κατανοώ ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι ένα ευαίσθητο θέμα από πολιτικής άποψης, όμως το Brexit ήταν επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι της Ευρωπαϊκής Ένωση», τόνισε ο Μπαρνιέ.
«Η πρότασή μας περιορίζεται μόνο σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο. Η πρόταση της ΕΕ δίνει στη Β. Ιρλανδία προνόμια που δεν απολαμβάνει καμία άλλων χώρα εκτός της ΕΕ», πρόσθεσε.
Με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα επιβληθούν διοικητικοί έλεγχοι μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εξήγησε και σημείωσε πως «η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλείουν και οι δύο την ύπαρξη ενός φυσικού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας. Θα υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες που δεν υπάρχουν ακόμη για τα εμπορεύματα που προέρχονται από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και εισάγονται στη Βόρεια Ιρλανδία».
Η πρόταση αυτή, ωστόσο, έχει ήδη απορριφθεί από το συντηρητικό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP