Παπανδρέου: «Χρειάζεται νέα στρατηγική, ένα νέο Ελσίνκι»

Δριμεία κριτική στη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 17:05
A- A A+

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού των εθνικών θεμάτων, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «επικίνδυνη κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτική ασάφειας, χωρίς κανένα σχέδιο και στρατηγική» και επεσήμανε την «ανάγκη για ένα νέο δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, με ένα νέο Ελσίνκι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρόταση Στεφανόπουλου, τονίζοντας ωστόσο ότι «για το ΠΑΣΟΚ παραμένει η επιδίωξη για παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, υπογραμμίζοντας ότι έχασε δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες -το 2004 και το 2005- για να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, για εμπέδωση του πλαισίου Αρχών και Αξιών, τα οποία πρέπει να σέβεται και εντός της επικράτειάς της και με τους γείτονες της και συνδέοντας τα με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Το 2004 ήταν οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για να πάμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη. Ο κ. Καραμανλής, όμως, ήταν άφαντος. Καμία διαπραγμάτευση. Αντίθετα (υπήρξε) δήλωση ότι δεν θα θέσουμε κανένα όρο και καμία δέσμευση για την Τουρκία. Δεν το λες ποτέ αυτό. Το χειρότερο είναι να παραδίδεις τα όπλα σου πριν την μάχη. Αυτό έκανε ο κύριος Καραμανλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε:

«Για το ΠΑΣΟΚ, τα ελλληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Τουρκία οφείλει ως γειτονική χώρα και ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. να τα σέβεται. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας παραμένει επιδίωξη μας. Έχουμε βαθιά πίστη στη Διεθνή Νομιμότητα και για το δίκαιο μας και είναι πολύτιμος σύμμαχος μας».

«Το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν έβαλε τυχαία την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αναλύσαμε σε βάθος και αξιοποιήσαμε τις θετικές συγκυρίες, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που στην πράξη σημαίνει εμπέδωση του πλαισίου Αρχών και Αξιών, το οποίο πρέπει να σέβεται και εντός της επικράτειας της και εκτός με τους γείτονες της. Το αξιοποιήσαμε ως απαραίτητο στοιχείο και δεν προέκυψε τυχαία. Δουλέψαμε συστηματικά και δεν περιμέναμε να γίνουν με τον αυτόματο πιλότο».

Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της συμφωνίας του Ελσίνκι λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το Ελσίνκι έθεσε τις βάσεις για να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, χωρίς κανένα επεισόδιο στο Αιγαίο. Τώρα που δεν διακυβεύεται κανένα συμφέρον μας, γυρίσαμε 10 χρόνια πίσω. Εμείς καταφέραμε με την συμφωνία αυτή να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Καραμανλής, επανέλαβε το επιχείρημα του, ότι το κείμενο του Ελσίνκι, ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους. Ακόμα και το Σύνταγμα μας μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Το ερώτημα είναι αν εσύ μπορείς με διπλωματικό τρόπο να επιβάλεις την ερμηνεία που θέλεις. Αν μέναμε στην ερμηνεία, δεν θα βάζαμε την Κύπρο στην Ε.Ε.». «Το άλλο επιχείρημα του κ. Καραμανλή είναι ότι δεν μπορώ σε έξι μήνες να καταφέρω ότι εσείς δεν καταφέρατε σε 20 χρόνια. Όταν, όμως, σε εκλέγει ο λαός, δεν σε εκλέγει για να κάνεις ανάλυση του παρελθόντος, για να μείνεις απαθής αλλά για να πάρεις πρωτοβουλίες και να είσαι πρωθυπουργός», παρατήρησε ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χρειάζεται μια νέα στρατηγική. Εμείς θα το ονομάζουμε "νέο Ελσίνκι". Δεν μπορεί να συνεχίσουμε το δόγμα της ακινησίας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Εξωτερική πολιτική από την κρυψώνα του Μαξίμου δεν γίνεται κ. Καραμανλή. Σε λίγες μέρες θα έχουμε νέες ευκαιρίες. Σας καλώ να δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Να πάρετε ξεκάθαρη θέση για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αξιοποιήσετε μια νέα εθνική στρατηγική», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή