Βαληνάκης: «Εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας σημαίνει ενίσχυση της σταθερότητας στα σύνορά μας»

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 18:34
A- A A+

«Η υποστήριξή μας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σταθερή και δεδομένη εφόσον η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η στήριξη έχει δηλαδή να κάνει με ένα πλαίσιο αρχών και συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί στα ευρωπαϊκά κείμενα και στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί η Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει παραπέρα πρόοδος. Αυτή είναι η θέση μας και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς την τουρκική πλευρά».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, μετά από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Βαληνάκης σημείωσε πως «εμβάθυνση και διεύρυνση είναι για εμάς δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος».

«Στόχος μας είναι να μετατραπεί η ευρύτερη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά που θα δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας και βεβαίως ένα κλίμα ασφάλειας για όλους. Για την Ελλάδα, εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας σημαίνει διεύρυνση και ενίσχυση της ζώνης σταθερότητας γύρω, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας. Σημαίνει γείτονες που λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στην εξωτερική τους συμπεριφορά. Η προοπτική αυτή μεταφράζεται σε μία ομπρέλα ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες μας, ιδιαίτερα για τα νησιά μας και τις ακριτικές μας περιοχές», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολινο ο κ. Βαληνάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους γερμανούς ομολόγους του, Reinhard Silberberg και Gunter Gloser, με τον γενικό διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Καγκελαρίας κ. Corsepius, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, Ruprecht Polenz. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή