Ανασύσταση του αρχαιότερου διατηρημένου βιβλίου της δυτικής παράδοσης

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 20:24
A- A A+

Ανασύσταση και μελέτη του κειμένου του παπύρου του Δερβενίου -του αρχαιότερου βιβλίου της δυτικής παράδοσης- επιχειρούν στη Θεσσαλονίκη επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με Ελληνες συναδέλφους τους.

Πρόκειται για τον γνωστό -από το Φεβρουάριο του 1962 που αποκαλύφθηκε- πάπυρο με ορφικό κείμενο που φέρεται ότι είναι γραμμένος στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα (καθώς θεωρείται ότι γράφηκε πολύ πριν το θάνατο και την καύση του νεκρού που προσδιορίζεται στα 340 π.Χ).

«Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής για ανάγνωση δυσανάγνωστων κειμένων. Η μικροφασματική φωτογράφηση του παπύρου διήρκεσε περί τις τρεις εβδομάδες. Χρησιμοποιήσαμε ηλεκτροσκοπική μέθοδο αποκόλλησης των επιπέδων του παπύρου (φύλλων). Στόχος μας είναι να τεθεί ο πάπυρος και το περιεχόμενο του κειμένου που εμπεριέχει υπόψη της παγκόσμιας πολιτιστικής ανάλυσης με στέρεη πλέον θεμελίωση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dirk Obbink του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο πάπυρος βρέθηκε απανθρακωμένος σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, ενώ υπό μελέτη έχουν τεθεί και οι σχεδόν 200 απανθρακωμένοι σβώλοι (μέρη στάχτης) προκειμένου να «βοηθήσουν» στην αποκρυπτογράφηση του περίφημου κειμένου, που αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία πάνω σε ένα ορφικό ποίημα του 5ου π.Χ. αιώνα.

«Με την ανάγνωση του κειμένου επανέρχεται το πρόβλημα των σχέσεων φιλοσοφίας και θρησκευτικότητας. Είναι η πρώτη φορά που αρθρώνεται -και καταγράφεται- πως η σωτηρία της ψυχής στην ανθρώπινη φύση εξαρτάται από τη γνώση και την απόλυτη αλήθεια», τόνισε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το υπό νέα ανάγνωση κείμενο του παπύρου και χαρακτηρίζοντας το ως «τύπο Αναξαγόρειας σκέψης», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας Απόστολος Πιερρής που μετέχει στην ερευνητική ομάδα.

Η ομάδα εργασίας δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των μικροφασματικών φωτογραφήσεων και την επίσημη δημοσίευση του κειμένου (προσδιορίζεται σε ένα περίπου χρόνο) θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς