Παραιτείται η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 17:22
UPD:18:05
REUTERS/MIKE SEGAR
A- A A+

Την παραίτησή της από τη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέβαλε η Νίκι Χέιλι, στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραίτηση θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του έτους, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τραμπ, μετά από συνάντησή του με την κ. Χέιλι. Όπως πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αντικαταστάτης της κ. Χέιλι θα ανακοινωθεί εντός δύο ή τριών εβδομάδων. 

Ο κ. Τραμπ εξήγησε ότι η κ. Χέιλι του είχε πει πριν από έξι μήνες ότι ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο Οβάλ Γραφείο, της έπλεξε το εγκώμιο, τονίζοντας ότι έκανε εξαιρετική δουλειά και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψει σε άλλη κυβερνητική θέση. «Μπορείς να διαλέξεις», της είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Χέιλι, η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, διέψευσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, μια φήμη που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, είπε ότι θα συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Με ανάρτησή του στο Twitter προ της συνάντησης, ο κ. Τραμπ είχε προαναγγείλει «μεγάλες ανακοινώσεις με την φίλη μου Νίκι Χέιλι στο Οβάλ Γραφείο».

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα η παραίτηση Χέιλι, η οποία ανέλαβε την θέση τον Ιανούαριο του 2017, δεν ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ανά καιρούς είχαν υπάρξει κάποιες διαφωνίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

H πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας είχε κατά την προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων επικρίνει σφοδρά τον Ντόναλντ Τραμπ για την απουσία εμπειρίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την εν γένει στάση του. Όταν λοιπόν εκείνος την όρισε πρέσβειρα στον ΟΗΕ λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία των ΗΠΑ, πολλοί είχαν θεωρήσει την κίνησή του ως προσπάθεια συμφιλίωσης. 

Κόρη Ινδών μεταναστών, η κ. Χέιλι τασσόταν υπέρ των ελεύθερων αγορών και του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ στον ΟΗΕ είχε συχνά αποκλίσεις από την επίσημη θέση του Τραμπ σε ζητήματα όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία, το προσφυγικό ή ακόμη και η ίδια η αξία του διεθνούς οργανισμού.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από NY Times, BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή