Πρόταση για την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή. Η κυβέρνηση Ζάεφ προχωρά αποφασιστικά στην αλλαγή του ονόματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παρά τις απειλές της αντιπολίτευσης ότι θα φρενάρει τη διαδικασία.
Η πρόταση θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου και για να γίνει αποδεκτή χρειάζεται πλειοψηφία 2/3. Αν Ζόραν Ζάεφ δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία αυτή, δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αλλαγή του Συντάγματος περιλαμβάνει τέσσερις τροπολογίες, Η πρώτη τροπολογία αφορά το νέο όνομα, η δεύτερη τα σύνορα, όπου υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία αφορά τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE έχει υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.
naftemporiki.gr