Μαξίμου: Φταίνε ο Στουρνάρας, ο Μητσοτάκης και η Ιταλία

Επιχείρηση - ανασύνταξη της κυβέρνησης σήμερα, με όπλο την αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο Fitch
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 08:16
UPD:08:16
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με επιθέσεις κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμήσεις για την επίδραση της κρίσης στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών στη χρηματιστηριακή κρίση στην Αθήνα και όπλο την αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch, αντιδρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κλίμα ανασφάλειας στην οικονομία. 

Στο πλαίσιο ενός - day to day - σχεδιασμού, το Μαξίμου απαντά στην κριτική περί υπεραντίδρασης και έλλειψης ψυχραιμίας, επιτιθέμενο στον διοικητή της ΤτΕ: «Το πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα είναι ότι κάνει παρεμβάσεις όταν δεν πρέπει ενώ όταν χρειάζεται φαίνεται ότι σιωπά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας επίσης τον κ. Στουρνάρα ότι «σε άλλες περιπτώσεις πολιτικολογεί κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση». Μιλώντας στον Real fm, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση εγγυάται την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, προσθέτοντας δηκτικά πως «θα ήταν ευχής έργο» εάν και ο κεντρικός τραπεζίτης «έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση», ενώ κάλεσε τον κ. Στουρνάρα «να εξηγήσει κάποτε την στάση του».

Το δεύτερο μέτωπο η κυβέρνηση το άνοιξε κατά της Ν.Δ. και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από την πρώτη επίθεση που είχε εξαπολύσει μέσω της «Αυγής» με τον τίτλο «πολιτικό σορτάρισμα της Ν.Δ.», χθες το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε επί λέξει:

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη. Διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δε θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν. Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η παρέμβαση Λιάκου

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, προκειμένου να καθησυχάσει την αγορά εντός και εκτός Ελλάδας, χρησιμοποίησε πολύ πιο χαμηλούς τόνους, απέφυγε επιθέσεις κατά της Ν.Δ. ή κατά του διοικητή της ΤτΕ και περιορίστηκε, μεταξύ άλλων, να τονίσει ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή