Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται πολιτικό restart

«Το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό»
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 17:58
UPD:20:19
INTIME NEWS/Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

«Βολές» κατά της κυβέρνησης με αιχμή την οικονομία και το Σκοπιανό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα, όπου περιοδεύει από το πρωί, ενώ επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή, πολιτική επανεκκίνηση, ένα restart».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. «Το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές.

Ειδικότερα για τις τράπεζες είπε σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές - και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, «δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες». «Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι το γεγονός ότι η χώρα το 3ο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε και οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση στις αγορές, έχουν πρόσβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού», συνέχισε.

«Έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Η χώρα σήμερα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Διαβάζω ότι ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ασία για να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, λέγοντάς τους τι ακριβώς;».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα επιστρέψει σε μία βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. «Και, για αυτό, επιμένουμε ότι η πολιτική αλλαγή πια είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα, αλλά και η οικονομία να κάνουν ένα ουσιαστικό restart. Μία πολιτική επανεκκίνηση, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει σε τροχιά κανονικότητας, γρήγορης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επενδύσεων», πρόσθεσε.

Για την συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ν.Δ. δεν θα την κυρώσει, ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ όπως επισήμανε, εάν η συμφωνία δεν επικυρωθεί συνταγματικά στα Σκόπια, θα υπάρχει ξεκίνημα διαπραγμάτευσης από το μηδέν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου για «ακροδεξιά πολιτική της Ν.Δ.», είπε μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Ν.Δ. σαν κάτι άλλο… Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι αυτός που συγκυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του για τις περιφερειακές εκλογές του 2019 στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη όπως και σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη σημαία της Ν.Δ. στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως τόνισε, εντός των επόμενων 10 ημερών θα ανακοινωθούν οι οριστικές επιλογές της Ν.Δ. για τις περιφέρειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή