Αντ. Σαμαράς: Ξεπουλάνε τη Μακεδονία για να αποφύγουν προσωρινά μείωση συντάξεων

Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 15:03
UPD:18:23
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

«Βολές» κατά την κυβέρνησης με αιχμή το Σκοπιανό εξαπέλυσε από την Καβάλα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα δίνει όλα, σήμερα, μόνο και μόνο, για να κερδίσει έξι μήνες αναβολή στην περικοπή των συντάξεων».

«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας» τόνισε σε ομιλία του και υπογράμμισε  πως «εγώ υποστήριζα πάντα, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας».

Είπε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας “Μακεδόνων” και την αναγνώριση “Μακεδονικής γλώσσας” και την αναγνώριση “Μακεδονικής ταυτότητας”».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί νέες εκρήξεις. «Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι Αλβανοί. Γιατί διευκολύνει τη “μεγάλη Αλβανία”. Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου», συμπλήρωσε.

Επέμεινε, εξάλλου, πως  η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο αλλά και συνολικότερα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα - ότι “βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο” ωστόσο οι αγορές δεν μας δανείζουν, το χρηματιστήριο της Ελλάδας καταρρέει, τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας».

Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και την αποκλιμάκωση της ανεργίας λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ότι φεύγουν μισθωτοί πλήρους απασχόλησης - δηλαδή 8ωρου, πέντε μέρες την εβδομάδα - και στη θέση τους προσλαμβάνονται περισσότεροι “μερικώς απασχολούμενοι” - με τετράωρα ή με δύο μέρες την εβδομάδα».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί πολλές νέες συντάξεις και πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

«Μέσα σε 2,5 χρόνια, μειώσαμε το χρέος στο 2,6 δισ. ευρώ ενώ τώρα, σύμφωνα και με το ΔΝΤ, είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παγίδα χρέους. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο στα ακίνητα, το ΦΠΑ στην εστίαση και δώσαμε ανάσες στις επιχειρήσεις και παράλληλα αυξήσαμε το όριο του αφορολόγητου. Ο Τσίπρας εκτόξευσε τις ασφαλιστικές εισφορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είε ο κ. Σαμαράς.

«Η τρόικα», σημείωσε, «μας είχε ζητήσει να αυξήσουμε την προκαταβολή του φόρου κι εμείς το αρνηθήκαμε, όπως αρνηθήκαμε και τη σύσταση του Υπερταμείου και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και του επέβαλαν ό,τι εμείς είχαμε αρνηθεί. Όμως σύντομα θα λογοδοτήσουν, γιατί πάνω από όλα, Δημοκρατία σημαίνει λογοδοσία».

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στους λαθρομετανάστες και όχι στους πρόσφυγες. «Εδώ μιλάμε για παράνομους μετανάστες και τώρα μας απαγορεύουν να τους λέμε λαθρομετανάστες, τη στιγμή που οι νόμιμοι μετανάστες είναι καταγεγραμμένοι, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε και τις παραβατικές συμπεριφορές στα hot spots, αλλά και εκτός αυτών, λέγοντας ότι «αυτά τα κάνουν οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους νόμιμους και νομοταγείς μετανάστες», τόνισε με έμφαση.

Τέλος, αναφερόμενος στις εκλογές και τις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισε ότι «με ψεύτες και συκοφάντες δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ποτέ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή