Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζεται για πρώτη φορά, στις 14 Οκτωβρίου
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 08:00
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα εορταστεί φέτος, για πρώτη φορά, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή. Οι ενδιαφερόμενοι θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με επισκέψεις σε εργαστήρια ή εργοτάξια, διαλέξεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους κ.ά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως και τις 21 Οκτωβρίου. Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Πολιτιστική Κληρονομιά («εθνική κληρονομιά» ή απλά κληρονομιά) είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτήρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό -όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση- και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα.

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξής της. Μικρότερα αντικείμενα, όπως έργα τέχνης και άλλα πολιτιστικά αριστουργήματα, συλλέγονται από Μουσεία και γκαλερί. Στα πλαίσια αυτής της διαφύλαξης του πολιτιστικού αποθέματος, έγιναν επιτυχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της «μελλοντικής κληρονομιάς» πολλών εθνών. Λαϊκοί Οργανισμοί και πολιτικές ομάδες, όπως το διεθνές κόμμα της Unesco, απέκτησαν με επιτυχία την απαραίτητη στήριξη στο εν λόγω έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες στα www.culture.gr , www.ssaette.gr , http://network.icom.museum/icom-greece/

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς