«Όχι» Κομισιόν στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα

Προτείνει μόνο την τροποποίηση της νομικής βάσης της συμφωνίας
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 17:58
A- A A+

Τη διατήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ σχετικά με την επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια από και προς τις ΗΠΑ -συμφωνία την οποία όμως χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη- θα εισηγηθεί αύριο ο Επίτροπος Φρατίνι στους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ενωσης που συνεδριάζουν αύριο στο Λουξεμβούργο.

Αυτό ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η μόνη τροποποίηση που εισηγείται η Επιτροπή, είναι η συμφωνία, που έχει ήδη εγκριθεί από τις δύο πλευρές, να στηριχθεί σε μια νέα νομική βάση, ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ασάφειες.

Με άλλα λόγια η Επιτροπή προτείνει να μην υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά να υιοθετηθεί η συμφωνία με την κατάλληλη νομική βάση, όπως εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δικαιολόγησε τη θέση αυτή της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφορούσαν αυτή καθ’ αυτή την ουσία της συμφωνίας, αλλά τη νομική βάση στην οποία στηρίχθηκε.

Παράλληλα προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει απόφαση για τη διευθέτηση του ζητήματος μέχρι την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου -την οποία έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό σε ό,τι αφορά στο κοινοτικό πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση αδιεξόδου, επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος με την ισχύ διμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Σε γραπτή δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρει ότι «με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κέρδισε μία σημαντική μάχη στον αγώνα του για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, αλλά δεν έχει ακόμα κερδίσει τον πόλεμο. Και αυτό γιατί το Δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί επί της σημαντικότερης καταγγελίας του ευρωκοινοβουλίου, ότι οι δεσμεύσεις μεταφοράς προσωπικών δεδομένων της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ήταν δυσανάλογες σε σχέση με τις όποιες ανάγκες συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επαρκή νομική προστασία τέτοιων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το Δικαστήριο δεν εξέτασε την υπόθεση επί της ουσίας, αρκούμενο στο σκεπτικό ότι για τη σύναψη της Συμφωνίας το Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξαν τη λάθος νομική βάση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, «στην πράξη, αυτό θα πει ότι το Συμβούλιο ή το κάθε Κράτος-Μέλος ξεχωριστά, υπό την πίεση των ΗΠΑ, θα μπορούσαν στο μέλλον να συνάψουν μία αντίστοιχη (ή την ίδια ακριβώς) Συμφωνία με τις ΗΠΑ, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, κυρίως, αγνοώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών. Ελπίζω ότι δεν θα το πράξουν».

Εξάλλου, με ερώτησή του προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν τα δύο θεσμικά όργανα «σκοπεύουν να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης και αν μπορούν να βεβαιώσουν ότι ύστερα από άμεση εντολή τους σταμάτησε η διαδικασία διαβίβασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς τις αμερικανικές αρχές καθώς και η επεξεργασία τους».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε:

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την προσφυγή του ευρωκοινοβουλίου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εναντίον μιας παράνομης μεθόδευσης που παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Μετά την απόφαση - κόλαφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Κομισιόν και το Συμβούλιο οφείλουν να διακόψουν αμέσως την εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας και καλούνται να επανεξετάσουν την ουσία της απαράδεκτης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και όχι να αναζητούν νέα νομική φόρμουλα για την προώθησή της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή