Συμφωνία με την Αλβανία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπέγραψε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της συνεργασίας της γειτονικής χώρας με τη Frontex.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρευούσας χώρας της Ε.Ε., Χέρμπερτ Κικλ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάτζ.
Ο κ. Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι προκλήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, δεν σταματούν στα εξωτερικά μας σύνορα».
Και πρόσθεσε: «Μια Ευρώπη που προστατεύει είναι μια Ευρώπη που εργάζεται από κοινού με χώρες εταίρους στη γειτονιά της και πέραν αυτής».
Στο πλαίσιο, αυτό, εξήγησε ότι «η σημερινή συμφωνία με την Αλβανία, η πρώτη του είδους της με τρίτη χώρα, είναι θεμέλιος λίθος στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για θέματα διαχείρισης των συνόρων».
Ο Χέρμπερτ Κικλ, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι «η θέσπιση νέων μέτρων για τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παράνομης διέλευσης των συνόρων».
Ωστόσο, συμπλήρωσε, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη. «Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Αλβανία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων» κατέληξε.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Αλβανίας, όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Η Frontex θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών-μελών και της Αλβανίας. Η δράση αυτή, βέβαια, μπορεί να περιλαμβάνει παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος, με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δραστηριότητες που προβλέπονται στη συμφωνία, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ειδικότερα της αιφνίδιας μεταβολής των μεταναστευτικών ροών, και του διασυνοριακού εγκλήματος, και μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο απόφασης σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, έχει ήδη σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συναφθεί η συμφωνία.
naftemporiki.gr