Δεν αποκλείεται επαναπροσέγγιση Ιράν - ΗΠΑ

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 20:22
A- A A+

Συναντώνατι αύριο στη Βιένη οι ΥΠΕΞ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και της Γερμανίας, για τη διαπραγμάτευση μιας νέας, οριστικής πρότασης, προς το Ιράν, ενώ ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Μπαραντέι, τόνιζει πως το Ιράν δεν συνιστά μια άμεση πυρηνική απειλή.

Το νέο πακέτο διαπραγμάτευσης προβλέπει την προμήθεια στο Ιράν αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και εγγυήσεων για την προμήθεια ουρανίου στα ιρανικά πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας.

Ακόμη θα προβλέπει την προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου, πολιτικών αεροσκαφών -ακόμη και αμερικανικής κατασκευής- όπως επίσης τη συνεργασία ανάμεσα σε ιρανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης από την Τεχεράνη, το πακέτο της Βιένης αναμένεται να προβλέπει κυρώσεις, που οι ΗΠΑ ζητούν να είναι οικονομικής φύσης, όπως πάγωμα λογαριασμών.

Παρατηρητές θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, που δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί μια επαναπροσέγγιση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Ως υποστηρικτής αυτής της γραμμής φέρεται η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, έχοντας απέναντί της τους «σκληροπυρηνικούς» με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Από ιρανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί εξέφρασε την πρόθεση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στο θέμα των πυρηνικών, προσθέτοντας όμως πως οι συνομιλίες αυτές πρέπει να είναι ανάμεσα σε ισότιμους εταίρους, χωρίς προϋποθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή