Καταρρέει η επίσημη εκδοχή για τη σφαγή στην Χαντίτα του Ιράκ

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 20:43
A- A A+

Αμερικανική στρατιωτική έρευνα βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν το Νοέμβριο του 2005 στην ιρακινή πόλη Χαντίτα έφεραν τραύματα από σφαίρες, γεγονός που αντιφάσκει με τους ισχυρισμούς των πεζοναυτών ότι ήταν θύματα βόμβας τοποθετημένης στην άκρη ενός δρόμου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times».

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε τώρα πως οι φόνοι ως 24 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, φαίνεται πως οφείλονται σε απρόκλητη επίθεση των πεζοναυτών, αναφέρει η εφημερίδα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα την Τρίτη 30 Μαϊου, ο ταγματάρχης Ντέινα Χαϊάτ είχε δηλώσει πως οι ανώτεροί του, του είπαν να αποζημιώσει τους συγγενείς 15 θυμάτων, αλλά οι υπόλοιποι από τους φονευθέντες φέρονταν να είχαν προβεί σε εχθρικές ενέργειες, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να μην δικαιούνται αποζημίωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε ταραγμένος από τις υπόνοιες για σφαγή πολιτών και διαβεβαίωσε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν εάν επαληθευτούν τα γεγονότα.

Συνολικά 24 ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν στις 19 Νοεμβρίου του 2005, 260 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός πεζοναύτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή